Om os

Velkommen til Ophelia Invest. Hvis du gerne vil lære at investere, er du landet det rette sted. Her får du adgang til artikler, bøger, podcast og onlinekursus. Hos os bliver du klædt på til at tage gode beslutninger for dig og din økonomi.

Tringuide til investering


I denne tringuide til investering får du en nem og overskuelig oversigt over det, du skal fokusere på, når du skal i gang med at investere.

Trin 1: kom godt i gang

Vælg børsmægler

Vælg den platform hvorigennem du vil gøre dine investeringer. Det kan være din egen bank eller en af investeringsbankerne. Flere af dem har fx lavere gebyrer end din egen bank, og de tre mest gængse for private investorer er: Saxo Investor, DeGiro og Nordnet, hvor sidstnævnte er en af de mest populære. Der er fordele og ulemper ved alle børsmæglere. Du kan vælge at lade det komme an på, hvorvidt du vil handle danske eller amerikanske aktier eller fonde. Hvis du vil blive endnu klogere på børsmæglere kan du læse denne artikel eller denne anmeldelse af Nordnet.

Åbn en konto og et depot

Ved åbning af en konto eller depot står der en masse i meget lange dokumenter, man skal acceptere. Alle os, der har et depot, har accepteret disse aftaler og vilkår. Nogle af os har læst det hele, men rigtig mange af os har ikke. Eftersom det er et meget strengt reguleret felt, kan du godt forvente, at der er styr på det, og at de ikke prøver at snyde dig.

Du kan overveje, om du vil have forskellige depoter til forskellige typer af værdipapirer, risikoprofiler eller tidshorisonter. Det er gratis at have flere depoter samt flytte penge rundt mellem dem (og din almindelige bankkonto), men børsmæglerne opkræver et gebyr, når de flytter aktieposter rundt (fx i forbindelse med et bankskifte eller mere attraktive vilkår andetsteds end oprindeligt), efter de er indkøbt i et depot. Det kan altså godt betale sig at lægge en strategi for dette, inden du begynder at handle.

Overførsel af penge

Det skal være penge, som du kan undvære i en rum tid. Hvor meget eller hvor lidt afhænger af dig og din økonomi. Nogle steder kan du investere helt ned til for 50-100 kroner. Andre steder vil der være en minimum investering som fx 1.000 kroner. Hvor meget, du overfører i første omgang, har ikke den store betydning.

Valg og køb af værdipapir

Det kan være en aktie, obligation eller fond. Det betyder ikke noget hvilken – på nuværende tidspunkt handler det om at lære din valgte platform at kende. Du finder værdipapiret ved at søge i søgefeltet på din platform.

Tryk på “handel” eller ”køb” (det kan hedde lidt forskelligt). Nu kommer handelsvinduet frem, hvor du kan indtaste antal værdipapirer og angive, hvor meget du ønsker at betale. Her kan du vælge markedsprisen (det som prisen er lige nu), eller du kan vælge en hvilken som helst anden pris, som du tror, at aktien vil komme til at koste på et senere tidspunkt. Her skal du huske at vælge en anden dato, ellers vil din ordre blive slettet ved dagens udløb. Nu har du et værdipapir i dit depot og kan følge dets udvikling nærmere.

Trin 2: økonomi

Hvordan vil du placere dine penge?

Her er mange spørgsmål at tage stilling til. Har du en “pose penge”, du vil placere i aktiemarkedet, eller er det en investerings-opsparing du vil lave, fx på månedlig basis. Hvis det er en pose penge, over hvor lang tid vil du så investere dem (man kan sagtens benytte dollar cost averaging metoden, selvom man har alle pengene på een gang). Hvis det er en månedsopsparing, hvilket beløb er det så, du vil investere hver måned. Overvej således grundigt om du har mulighed for at investere for fx et fast månedligt beløb, et varierende månedligt beløb, en mindre opsparing, en større opsparing eller en blanding.

Trin 3: personlighed

Personlige præferencer

Overvej om ting som etik/ansvarlighed, ligestilling mellem kønnene på direktionsgangen, en personlig tilknytning til en virksomhed (fx et tøj-/bilmærke du selv bruger), maksimal profit eller andet har særlig betydning for dig og derfor er noget du gerne vil være opmærksom på, når du skal investere.

Tidshorisont

Overvej hvor meget tid du vil bruge på at investere (hver dag, uge, måned eller årligt) og ikke mindst, hvor længe du evt. vil kunne undvære de penge, du investerer.

Hvis der kommer en større korrektion i markedet, vil dine penge potentielt være mindre værd i en kortere/længere periode. Det er ærgerligt ikke at have tid til at afvente den efterfølgende optur. Sørg eventuelt for at have tilpas med penge stående i banken, så du ikke bliver tvunget til at sælge på et uhensigtsmæssigt tidspunkt.

Risiko

Overvej hvad din risikoprofil er. Er du til høj risiko: fart, kurser der stiger/falder meget, sus i maven og deraf behov for megen følgen med i markedet, nyheder og dit depot. Eller er du til lav risiko: ro i sindet, stabilitet uden det store behov for at følge for meget med. Det kan være svært helt at vide, før man begynder, men mærk efter som tiden går, og din erfaring bliver større. Giv dig selv plads til at skifte mening. 

Trin 4: opbyg din portefølje

Aktier

Vælg eksempelvis fem aktier. Her kan du gå forskellige veje:

  • Du kan vælge 10 til 20 store danske aktier fra det danske indeks OMXC25 – de 25 største danske selskaber.
  • Du kan vælge store brede indeks på globalt plan, eller du kan holde dig til Danmark.
  • Du kan vælge danske aktier eller udenlandske aktier.
  • Du kan vælge de mere stabile aktier, som large cap-, defensive- og værdiaktier.
  • Du kan vælge mere ustabile aktier (hvis du tør satse og gå efter et potentielt højere afkast – vær dog opmærksom på at dette er mere risikabelt), som small cap-, cykliske-, og vækstaktier.
  • Du kan vælge at investere efter et tema som eksempelvis bæredygtighed, ligestilling, maksimal profit eller noget helt fjerde.

Fonde

Vælg fx fire fonde. Grunden til, at vi foreslår fire, er, fordi du fx på Nordnets platform via månedsopsparingen kan handle op til fire fonde kurtagefrit hver måned.

  • Du kan vælge imellem aktivt- eller passivt forvaltede danske fonde, og du kan vælge ETFer (exchange traded funds – fonde der handles på Børsen).
  • Du kan vælge mellem det danske, europæiske, amerikanske, asiatiske, globale marked eller emerging market.

Trin 5: hvornår bør man handle?

Entry: Hvilket tidspunkt er det rigtige at købe? 

I starten (såvel som senere) kan det være en mulighed at kigge på fx en akties graf for en dag/uge/måned. Derefter vælge et punkt i “dalene”, som kursen har ramt flere gange og vælge det som sit entry punkt. Dernæst vælger man, hvor lang tid man vil vente på at kursen ramme ens entry eller exit punkt, fx en dag, en uge eller en måned eller mere. Hvis det er din stil, så kan du evt holde øje med en aktie gennem nogen tid, før du placerer din ordre. Det kommer an på ens tålmodighed og præferencer.

Exit: Hvilket tidspunkt er det rigtige at sælge?

Når man gerne vil sælge, kan man gøre det samme, men omvendt i forhold til entry. Vælg et punkt på toppene som kursen har ramt flere gange, eller som man med rette kan forvente, at den vil ramme senere. Overvej hvor mange procents afkast du gerne vil opnå med aktien. Det kan fx være, at du har hørt, at en akties pris pt. er 10$ og forventes at ramme 15$ i løbet af et halvt år, dvs. en forventet 50 procents stigning.

Så kan du evt. planlægge at sælge, når du er oppe med 40 procent – hellere sikre gevinst i tide end at miste hele afkastet ved et potentielt fald i kursen. Mange platforme kan sættes til at sælge automatisk, men man kan også selv holde øje.

Hvis du er i tvivl om, hvad du kan forvente af en aktie, kan du også beslutte at sælge, hvis du går meget i minus, fx efter 10 eller 20 procent. Men medmindre at virksomheden oplever meget stor konkurrence, og/eller der er risiko for, at den går konkurs, kan kursen potentielt stige igen senere. Kig evt. på kursen bagudrettet uden at det dog på nogen måde er en garanti for den fremtidige udvikling.

Dollar Cost Averaging

Man kan også vælge at købe ind efter DCA metoden. Tre kriterier skal opfyldes: Det skal være samme produkt, der købes ind med samme tidsinterval (fx hver måned eller hver tredje måned) og så skal det være for samme beløb.

Disclaimer

Dette informationsmateriale samt tilhørende information skal ikke opfattes som rådgivning. Materialet er udarbejdet uden indblik i individuelle behov, risikotolerancer, mv. og kan på ingen måde erstatte professionel personlig rådgivning. Dette materiale er ikke udarbejdet i henhold til lovkrav beregnet til at fremme uafhængig investeringsanalyse. Sarah Ophelia Møss og Ophelia Invest kan ikke garantere at dette informationsmateriale er korrekt eller uden mangler, og kan ikke drages til ansvar for evt. fejl og mangler. Ophelia Invest og Sarah Ophelia Møss er ikke forpligtet til at opdatere dette informationsmateriale. Historiske afkast er hverken en garanti eller indikation på fremtidige afkast. Værdien af ens investeringer kan falde, såvel som stige, og investorer kan få mindre tilbage end de har investeret.