Om os

Velkommen til Ophelia Invest. Hvis du gerne vil lære at investere, er du landet det rette sted. Her får du adgang til artikler, bøger, podcast og onlinekursus. Hos os bliver du klædt på til at tage gode beslutninger for dig og din økonomi.

Lær om risiko


De bedste tips til god risikostyring

I denne artikel kan du blive klogere på risiko. Her har vi samlet de bedste tips til god risikostyring.

1: Lær dig selv at kende 

God styring af risiko er at lære sig selv at kende. Vi skal anskue trading eller investering som et arbejde. Ikke at vi nødvendigvis behøver at arbejde med det fuld tid, men vi bør tage det seriøst.

2: Markedet er ikke magisk

Markedet er en handelsplads ligesom et loppemarked, hvor vi alle “står og råber”, hvad vi gerne vil betale for en bestemt vare. Når vi køber noget på markedet, er der altid en sælger på den anden side. Vi kan opbygge de nødvendige kompetencer netop ved at være til stede på markedet og have penge med i lommen.

3: Din portefølje er en organisme 

Tænk på din portefølje som en levende organisme, der bliver påvirket af dine enkelte handler og markedets generelle udvikling. Tænk altid på hvilken rolle den enkelte handel spiller i din samlede portefølje, og hvad formålet med handlen er. Det er porteføljen der er vigtig, ikke den enkelte handling.

4: Der er længere op end ned

Hvis du er 50 procent nede, er du ikke i “breakeven”, når du er 50 procent oppe. Hvis dine aktier falder 50 procent, skal de nemlig stige 100 procent, før du er tilbage på samme niveau. Det er vigtigt at huske på.

5: Pas på pengene 

Selvom det kan være svært og føles unaturligt, bør vi være villige til at sælge uanset om det er med et tab eller en profit med henblik på at balancere risikoen i vores portefølje.

6: Sæt mål for dine handler 

Læg en plan for hver eneste af dine handler, og vær villig til at tage tabet, hvis markedet går modsat af, hvad du forventede. Det vigtige for vores portefølje er, at vi følger planen. Skriv ned hvorfor du køber, hvad der skal til for at du sælger, hvilken kurs den skal ramme før du foretager dig noget.

7: Vi har altid købt for lidt eller for meget

Dette citat kan sætte tingene lidt i perspektiv: “Hvis handlen går godt, er positionen altid for lille. Hvis handlen går skidt, er positionen altid for stor”.

(Artiklen fortsætter under annoncen)

8: Tro ikke, at du kan forudsige markedet

Vær bevidst om din risiko og tro ikke, at du kan forudsige markedet. Forbered dig selv på, hvordan du håndterer store fald.

9: Læg ikke følelser ind i markedet

Der findes ikke gode og dårlige dage på aktiemarkedet. Der findes kun dage. Vi skal kunne holde følelserne ude af markedet for at tænke klart.

10: Tænk på dine første investeringer som lærepenge 

De første penge vi investerer kan vi med fordel tænke på som lærepenge. Måske taber vi nogle af dem (eller alle sammen afhængig af hvor risikabelt vi investerer dem), men på sigt kan det lære os en hel masse og skabe et godt langsigtet afkast. Start småt – det tager tid at lære markedet at kende.

11: En dårlig plan er bedre end ingen plan 

Hav altid en plan og en strategi med dine investeringer. En dårlig plan er bedre end ingen plan. Når du bliver mere erfaren, kan du blive i stand til at ændre planen undervejs, men det kræver øvelse.

(Artiklen fortsætter under annoncen)

12: Der findes kun to følelser i markedet

Markedet er basalt set styret af grådighed og frygt. Vi har alle disse to følelser i os. Vi skal bare lære at kontrollere følelserne til vores egen fordel – eller endnu bedre, lade dem ligge ved døren.

13: Et tab kan godt være en god handel

Af og til vil vi tabe på en investering. Har vi gjort vores forarbejde, og viser det sig senere hen, at vi tager fejl og aktien falder, kan det stadig godt have været en god handel. Så længe vi følger vores langsigtede strategi, og vi samlet set på lang sigt tjener penge, må vi acceptere, at der også er stor risiko for at det går den forkerte vej nogle gange.

14: Køb dig langsomt ind i markedet 

Når du gerne vil købe fx en aktie, så køb lidt ad gangen. Det kan være at du har 10.000 kroner du gerne vil købe for, så køb for 3.300 tre gange. Det vil indebære en mindre risiko end at lægge det hele på en gang.

15: Det er ikke enten eller 

Det nok vigtigste råd er, der kommer altid en ny handel i morgen.Det er ikke verdens undergang, hvis vi ikke når med på dagens store hype. Måske er det endda bedre at lade være. Der vil altid, altid, komme en ny handel i morgen. Det kan være den er bedre end den vi kunne have foretaget i dag.

Demokonto – god eller dårlig løsning?

En demo-konto er en konto med fiktive penge, som mange børsmæglere tilbyder nye investorer, så de kan prøve platformen af uden at skulle lægge pengene på bordet. Vi opretter ganske enkelt et demo-konto, og så står der fx 50.000 kroner på kontoen fra begyndelsen. Ved hjælp af en demo-konto, kan vi lære at navigere rundt på platformen og trykke på køb og salg.

Men Jacob Skaaning forklarer, at vi ikke kan lære at investere eller trade ved hjælp af en demo-konto. Det kan vi ikke, fordi 90 procent af det at være en god investor handler om at kende sin egen psykologi. Vores egen psykologi er helt anderledes, når der ikke er tale om vores egne rigtige penge. Derfor kan det at handle på via en demo-konto slet ikke sammenlignes med at investere og trade rigtigt. Der er simpelthen ikke den samme fornemmelse af risiko ved tab.

Når du har lagt 10.000 kroner på bordet, og aktien falder 40 procent næste dag, hvad gør du så? Hvis det er en demo-konto lader du det måske bare løbe, men hvis det var dine egne penge, hvad så? Samme scenarie kan man stille op, hvis man sidder med en stor profit i en åben position. Vi skal derfor være opmærksomme på, at vores psykologi er helt anderledes på en demo-konto.

Teknisk eller fundamental: hvorfor ikke begge?

I vores interview med Jacob Skaaning, forklarede han, at han synes, det er forkert at kalde enten fundamental eller teknisk analyse godt eller dårligt. Hvorfor ikke anvende begge redskaber og på den måde kunne analysere markedet på flere måder? Udover at anvende tekniske signaler og fundamentale oplysninger, anvender Jacob også det han kalder “sentimental” analyse. Det handler om at forsøge at gennemskue, hvad stemningen i markedet er, og hvad andre investorer synes.

(Artiklen fortsætter under annoncen)

Opsummering

Investering handler i høj grad om psykologi, og det er vigtigere end noget andet, at vi lærer os selv at kende. God risikostyring handler om at lægge en plan for alle handler, vi laver og følge planen. Vi kan med fordel tænke på vores portefølje som en organisme, der hele tiden bevæger sig og bliver påvirket af vores handler. God risikostyring handler endvidere om at kunne tage følelserne ud af en investering, og vi skal være villige til at tage tab – det er en risiko.

Vi skal undgå at tage ultimative beslutninger, for der kommer altid en ny handel og en ny mulighed i morgen. 

Artiklen bygger på vores to spændende podcast episoder med trader Jacob Hafstrøm Skaaning, som du kan finde HER

Videre læring

Du kan læse videre om investering for begyndere i bogen ‘Den lille guide til Investering‘, i samme serie finder du mange andre spændende bøger om privatøkonomi for både børn og vokse. Vi har også lavet et onlinekursus for begyndere ligesom du hver uge kan høre nye afsnit af vores podcast ‘Ophelia Invest Talks’ på iTunes, Spotify og øvrige podcasts apps.

(Artiklen fortsætter under annoncen)

Hvis du har behov for at låne et mindre pengebeløb i en kortere periode, så er der mange muligheder at vælge mellem. Sammenlign hos tjeklån.

Disclaimer

Dette var en artikel om risiko. Dette informationsmateriale samt tilhørende information skal ikke opfattes som rådgivning. Materialet er udarbejdet uden indblik i individuelle behov, risikotolerancer, mv. og kan på ingen måde erstatte professionel personlig rådgivning. Dette materiale er ikke udarbejdet i henhold til lovkrav beregnet til at fremme uafhængig investeringsanalyse. Sarah Ophelia Møss og Ophelia Invest kan ikke garantere at dette informationsmateriale er korrekt eller uden mangler, og kan ikke drages til ansvar for evt. fejl og mangler. Ophelia Invest og Sarah Ophelia Møss er ikke forpligtet til at opdatere dette informationsmateriale. Historiske afkast er hverken en garanti eller indikation på fremtidige afkast. Værdien af ens investeringer kan falde, såvel som stige, og investorer kan få mindre tilbage end de har investeret.