Om os

Velkommen til Ophelia Invest. Hvis du gerne vil lære at investere, er du landet det rette sted. Her får du adgang til artikler, bøger, podcast og onlinekursus. Hos os bliver du klædt på til at tage gode beslutninger for dig og din økonomi.

Investeringsforeningen Optimal Invest


Optimal Invest er en Investeringsforening, som henvender sig til alle typer af investorer. De er blandt de bedste og billigste investeringsforeninger i Danmark.

(Reklame) Vi samarbejder med Optimal Invest, fordi de har formået at skabe højt afkast til lave gebyrer sideløbende med et fokus på bæredygtighed.

Hvem er Optimal Invest?

Optimal Invest er en investeringsforening. En investeringsforening samler penge fra private investorer i en pulje for at købe værdipapirer. Optimal Invest leverer år efter år flotte afkast med lav risiko og til lave gebyrer. De driver mange fonde, fem af dem i eget navn. Optimal Invest ledes af Karsten Hannibal og Jesper Ihlemann, som til daglig sidder i Lyngby lige uden for København. De har mange års erfaring og er altid glade for at høre fra nysgerrige potentielle investorer.

Hvad laver Optimal Invest?

Det særlige ved netop Optimal Invests fonde er, at de er “balancerede”. Det betyder, at fremfor kun at have aktier i fonde, som vi kender det fra de fleste andre populære fonde, så har Optimal Invest både fonde og obligationer i hver enkelt fond. Det vil sige, at vi i princippet kan nøjes med at have én fond fra Optimal Invest og aldrig købe andet. De styrer vores risiko for os. Samtidig er det lykkedes dem at skabe et bedre afkast end stort set alle andre i samme risikoklasse ogkun tage lave gebyrer for det arbejde, de udfører på vores vegne. Som kirsebærret på toppen af det hele har de valgt, at deres fonde skal være så bæredygtige som muligt. Optimal Invest driver i alt 17 fonde.

Hvad er dine muligheder hos Optimal Invest?

Vi kan selv som helt ny investor finde fonde hos Optimal Invest. Inden for kategorien balancerede fonde finder vi både fonde med høj og lav risiko, og de kan alle købes hos vores børsmægler (fx Danske Bank eller Nordnet). Det betyder, at de er nemme og enkle at handle. Det, at fondene alle er balancerede, gør dem relevante uanset om vi har 5.000 kroner eller 100 millioner kroner.

Optimal Invests fonde kan anvendes til:

 • Frie midler
 • Aktiesparekontoen
 • Pension
 • Børneopsparing og opsparing til børn
 • Selskaber
 • VSO (virksomhedsordningen)

Ambitioner

Optimal Invests ambition er at skabe et betydeligt merafkast til deres kunder baseret på den bedst mulige balance mellem højt afkast, lav risiko og maksimal sikkerhed til lave omkostninger. De gør op med branchens meget høje omkostninger og investeringsprodukter, der ikke er til at gennemskue.

Karsten og Jesper har efter rigtig mange år på feltet samlet oceaner af viden sammen. Den deler de utrolig gerne ud af. I deres nyhedsbrev skriver de fx om det generelle aktiemarkeds muligheder og faldgruber, og det kan vi sagtens få adgang til helt uden at være kunder. Det seneste handler om balancen mellem den nye Covid-19 variant Omikron, vacciner, indtjening og inflation. Optimal Invest vil rigtig gerne have, at vi føler os godt klædt på til at investere og får en god oplevelse.

Investeringsstrategi 

Her kan du læse lidt om den strategi, Optimal Invest bruger til at forvalte deres mange fonde.

En investeringsstrategi er kort fortalt en plan eller en opskrift. En plan for hvordan man vil investere og i hvad. Når vi nu beskriver Optimal Invests investeringsstrategi, bruger vi forskellige begreber. Det kan fx være aktiv/passiv forvaltning: Hvis man læner sig op ad et indeks (en samling aktier), er man passiv; hvis man forsøger at “slå markedet” via “stock picking” (enkelte aktier udvælges), er man aktiv.

Optimal Invests investeringsstrategi baserer sig på aktiv indeksforvaltning eller aktiv forvaltning af passive fonde, og det er samme type forvaltning som pensionsselskaberne benytter. Det betyder, at det produkt, de investerer i, ikke er enkeltaktier, men passive indeksfonde. De laver løbende optimering af portefølje, hvilket betyder, at vi ikke behøver at gøre det.

Optimal Invest anvender disse modeller som grundlag for deres investeringsstrategi

All Weather: Modellen bygger på, at man skal være forberedt til “al slags vejr”. I en investerings-sammenhæng betyder det, at risikospredning er vigtigt, fordi vejret (ens investeringer) er uforudsigelige. Porteføljesammensætningen tager derfor udgangspunkt i en god balance mellem afkast, risiko, robusthed og sikkerhed. Den tager højde for forskellige scenarier: Tiltagende vækst, aftagende vækst, stigende inflation og aftagende inflation, herunder forskellige aktivklasser: Aktier, erhvervsobligationer, ejendomme, infrastruktur, lange stats- og indeksobligationer og lange nominelle obligationer. Derudover også spredning inden for aktier, således man både har momentum-, value- og vækstaktier samt forskellige brancher, regioner, valuta og sektorer mv.

Yale: Modellen består af tre råd som en investor skal følge i sin investeringsstrategi:

 1. Konstruer en portefølje med allokering til seks kerne aktivklasser (fx aktier, obligationer, råvarer og ejendom) med en overvægt i aktier.
 2. Rebalancer med faste tidsintervaller porteføljen (rebalancering betyder at vi kommer tilbage til udgangspunktet fx 60% aktier og 40% obligationer).
 3. Invester i billige indeksfonde som fx ETF’er (Exchange Traded Funds)

Markowitz: Bygger på princippet om, at investorer kan reducere risikoen i deres porteføljer ved at vælge aktiver, som  er negativt korrelerede (fx stiger guld når aktier falder).

Investering efter kerne-satellit modellen

Optimal Invest anbefaler de investorer, som interesserer sig for investering, at benytte sig af kerne-satellit modellen. Her er kernen et robust fundament sammensat af indeksfonde fra de store aktie- og obligationsmarkedet (Optimal Invest fond), og de enkelte satelitter afhænger af individuelle karakteristika og præferencer. Det betyder, at man for de resterende 5-50%, som ikke er placeret godt og sikkert i kernen, kan investere i enkeltaktier og/eller ETF’er (Exchange Traded Funds).

Dette er kun velegnet for dem, der i forvejen interesserer sig for og er komfortabel med enkeltaktier og ETF’er og ønsker at nedbringe risikoen.

Hvordan investerer jeg?

 • Opret et depot: Hvis vi ikke har et depot i forvejen, opretter vi et i vores traditionelle bank eller hos en online børsmægler som fx Nordnet.
 • Køb produkter: Efter depotet er oprettet, kan vi købe fondene fra Optimal Invest.
 • At finde fondene: Indtast fondens navn i søgefeltet. Du kan se en liste over fondene lige nedenfor.
 • Handl: Så vælger vi det beløb, vi vil handle for, og klikker køb.

Optimal Invests fem fonde

Her kan du se de fem fonde fra Optimal Invest. De første fire har vi adgang til hos langt de fleste børsmæglere, mens den sidste er unoteret. Det betyder, at vi ikke kan købe den gennem netbanken.

 • Investin Optimal Stabil
 • Investin Optimal VerdensIndex Moderat
 • Investin Optimal Mix (tidligere Livscyklus 2030-40)
 • Investin Optimal Offensiv (tidligere Livscyklus 2040-50)
 • Investin Optimal Balance Wealth

Alle Optimal Invests fonde er akkumulerende, hvilket vil sige, at renter og udbytte automatisk bliver geninvesteret. Det betyder, at vi ikke selv skal forholde os til det. Hos Optimal Invest har de ikke nogle skjulte handelsomkostninger eller depotplejegebyrer.​ Optimal Invests overordnede investeringsstrategi er at skabe globale porteføljer via de internationalt forvaltede og handlede ETF’er (Exchange Traded Funds), danske aktier og realkreditobligationer til meget lave omkostninger.

Herunder uddybes Optimal Invests fem fonde:

Investin Optimal Stabil 

Fordelingen er: 25 procent aktier, 70 procent obligationer og 5 procent ejendomme. Denne fonds risikoprofil er lav risiko. De tre største brancher, den investerer i, er teknologi, sundhed og finans. De største regioner er USA, Eurozonen og Europa uden for eurozonen. Den ansvarlige forvalter er partner i Optimal Invest, Karsten Hannibal og ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) er 0,63 procent. Målgruppen er investorer med pensionsopsparing, virksomhedsskatteordning, selskaber og private frie midler​​​.

Denne fond beskattes som kapitalindkomst efter lagerprincippet.

Afkastanalyse efter omkostninger (pr. 30/11-2021):

 • 2021: 5,4%
 • 2020: 0,8%
 • 2019: 8,6%
 • 2018: -2,2%
 • 2017: 5,1 %
 • 2016: 5,1 %
 • 2015: ​2,0 %
 • 2014: ​9,2 %
 • 2013: 6,1 %
 • 2012: 12,3 %

Investin Optimal VerdensIndex Moderat 

Fordelingen er: 45 procent aktier, 50 procent obligationer og 5 procent ejendomme. Denne fonds risikoprofil er mellem risiko. De tre største brancher, den investerer i, er teknologi, sundhed og finans. De største regioner er USA, Eurozonen og Europa uden for eurozonen. Den ansvarlige forvalter er Karsten Hannibal og ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) er 0,66 procent. Målgruppen er investorer med pensionsopsparing, virksomhedsskatteordning, selskaber og private frie midler​​​.

Denne fond beskattes som kapitalindkomst efter lagerprincippet.

Afkastanalyse efter omkostninger (pr. 30/11-2021):

 • 2021: 10,0%
 • 2020: 2,8%
 • 2019: 14,7%
 • 2018: -3,4%
 • 2017: 6,2%
 • 2016: 6,6%
 • 2015: ​​4,8%
 • 2014: ​11,2%
 • 2013: 6,4%
 • 2012: 9,6%

Investin Optimal Mix

Fordelingen er: 55 procent aktier, 40 procent obligationer og 5 procent ejendomme, hvor aktieandelen og dermed risikoen reduceres automatisk over tid. Fondens risikoprofil er mellem risiko. De tre største brancher, den investerer i, er teknologi, finans og sundhed. De største regioner er USA, Eurozonen og Europa uden for eurozonen. Den ansvarlige forvalter er Karsten Hannibal og ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) er 0,67 procent. Målgruppen er investorer med pensionsopsparing, virksomhedsskatteordning, private frie midler og opsparing til børn.​​​

Denne fond beskattes som kapitalindkomst efter lagerprincippet.

Det er muligt at købe denne fond kurtagefrit gennem Nordnets månedsopsparing.

Afkastanalyse efter omkostninger (pr. 30/11-2021):

 • 2021: 12,2%
 • 2020: 3,4%
 • 2019: 17,2%
 • 2018: -4,4%​
 • 2017: 7,8%
 • 2016: 6,6%
 • 2015: ​​​5,1%
 • 2014: ​11,1%
 • 2013: 11,6%
 • 2012: 13,4%

Investin Optimal Offensiv

Fordelingen er: 75 procent aktier, 20 procent obligationer og 5 procent ejendomme, hvor aktieandelen og dermed risikoen reduceres automatisk over tid. Fondens risikoprofil er høj risiko. De tre største brancher, den investerer i, er teknologi, finans og sundhed. De største regioner er USA, Eurozonen og Europa uden for eurozonen. Den ansvarlige forvalter er Karsten Hannibal og ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) er 0,72 procent. Målgruppen er investorer med pensionsopsparing, virksomhedsskatteordning, private frie midler og aktiesparekontoen. ​​​

Denne fond beskattes som aktieindkomst efter lagerprincippet.

Afkastanalyse efter omkostninger (pr. 30/11-2021):

 • 2021: 17,2%
 • 2020: 5,2%
 • 2019: 21,5%
 • 2018: -1,8%
 • 2017: 10,5%
 • 2016: 8,1%
 • 2015: ​​4,4%
 • 2014: ​12,8%
 • 2013: 14,8%

Investin Optimal Balance Wealth

Fordelingen er: 50 procent aktier, 45 procent obligationer og 5 procent ejendomme. Fondens risikoprofil er mellem risiko. Foreningen åbnede først i år 2019, og den ansvarlige forvalter er Karsten Hannibal Det er en storkundeafdeling, hvor minimumsinvesteringen er på 3 millioner kroner. Den er unoteret, hvilket betyder, at vi ikke kan købe den gennem netbanken eller vores online børsmægler. ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) er 0,39 procent.

Denne fond beskattes som kapitalindkomst efter lagerprincippet.

Afkastanalyse efter omkostninger (pr. 30/11-2021):

 • 2021: 10,9%
 • 2020: 4,1%

Fordele og ulemper

Fordele 

 • Fondene er balancerede, hvilket gør at vi både har aktier og obligationer i de enkelte fonde.
 • Fondene er bæredygtige.
 • De har gode afkast til lave omkostninger.

Ulemper

 • Fondene bliver beskattet forskelligt, og vi kan derfor med fordel være opmærksomme på, hvordan fondenes hver især beskattes.

SKAT

SKAT kan automatisk beregne, hvor meget man skal betale i skat af ens fortjeneste på de fleste aktier og investeringsbeviser købt fra og med 1. januar 2010. Det er fordi, at SKAT efter den dato automatisk modtager dine personlige oplysninger fra banken, hver gang du køber eller sælger aktier og investeringsbeviser.

Hvis vi investerer i fonde fra et pensionsdepot, beskattes den med 15,3 procent efter lagerprincippet. Køber vi den for frie midler gælder følgende vejledning:

 • Afkast bliver beskattet som kapitalindkomst (lagerbeskatning) med undtagelse af afdelingen Investin Optimal Livscyklus 2040-50, der beskattes som aktieindkomst (lagerbeskatning).
 • For kapitalindkomst gælder det, at hvis du ikke betaler topskat, beskattes alt med 37 procent. Positiv nettokapitalindkomst beskattes med indtil 42 procent, hvis du betaler topskat.
 • For aktieindkomst gælder det, at afkast på op til 56.500 kroner bliver beskattes med 27 procent, mens afkast herover beskattes med 42 procent.
 • Investin Optimal Livscyklus 2040-50 er den eneste, som også kan bruges til aktiesparekontoen, hvor beskatningen af afkast er 17 procent.

Teamet

Jesper Ihlemann: Medstifter, head of sales og investor relations. Jesper er uddannet cand. merc. fin. fra CBS. Fra 2002 til 2010 var han ansat hos Forstædernes Bank (Nykredit) som direktør med ansvar for egenbeholdning og risikostyring. Derudover var han ansvarlig for handel med obligationer, kreditobligationer og bankens likviditet.

Karsten Hannibal: Medstifter og CIO (Chief Investment Officer). Karsten er uddannet cand. merc. mat. fra CBS. Fra 2002 til 2009 var han ansat hos SEB som Deputy Head of Trading og Senior/Chief Dealer med fokus på obligationer, rentederivater, portefølje- og risikostyring. Han har tidligere været ansat i Nykredit Bank som Treasurer.

Bestyrelsen i Investin består af professor, dr. jur. Jesper Lau Hansen, som er formand for Juridisk Fakultet. Henrik Vincents Johansen, der er administrerende direktør i Roskilde Fællesbageri ApS​. Derudover sidder advokat Kim Høibye, som er partner i Njord Law firm. Og sidst men ikke mindst Tine Roed, hun er til dagligt direktør i Dansk Industri, Industriens Hus.

Vores fokus på selskabet

Podcast 

Vi har fire podcastepisoder med Optimal Invest. De handler blandt andet om, hvordan man kan investere som en professionel, den nemme pension, gode afkast til lave omkostninger og hvordan vi kan opnå spredning med ETF’er. Dem kan du høre på Apple Podcast og Spotify eller hvor du foretrækker at høre dine podcasts.

Video

Midt i november 2021 gik vi live direkte fra vores åbne facebookside, hvor partner i Optimal Invest, Jesper Ihlemann, gjorde os klogere på investeringsforeningens fonde. Hvis du overvejer at investere i en af dem, så kan du eventuelt starte med at lære Jesper bedre at kende i denne video som du også kan se herunder:

Opsummering

Optimal Invest er en af Danmarks mest bæredygtige investeringsforeninger, som år efter år kan præsentere flotte afkast med lav risiko og til lave gebyrer. De har investerings­foreninger til alle typer investorer, også til dig som prøver det for første gang. Optimal Invest ledes af Karsten Hannibal og Jesper Ihlemann, som driver mange fonde, fem af dem i eget navn (Optimal Invest er blandt andet også portefølje manager for Coop fondene Modig, Moderat og Forsigtig). Karsten og Jesper har mange års erfaring og er altid glade for at høre fra nysgerrige, potentielle investorer.

Du kan kontakte partner Jesper Ihlemann på 22222069 eller ji@optimalinvest.dk og Karsten Hannibal på 29435357 eller kh@optimalinvest.dk for at høre nærmere.

​Disclaimer

Dette informationsmateriale samt tilhørende information skal ikke opfattes som rådgivning. Materialet er udarbejdet uden indblik i individuelle behov, risikotolerancer, mv. og kan på ingen måde erstatte professionel personlig rådgivning. Dette materiale er ikke udarbejdet i henhold til lovkrav beregnet til at fremme uafhængig investeringsanalyse. Sarah Ophelia Møss og Ophelia Invest kan ikke garantere at dette informationsmateriale er korrekt eller uden mangler, og kan ikke drages til ansvar for evt. fejl og mangler. Ophelia Invest og Sarah Ophelia Møss er ikke forpligtet til at opdatere dette informationsmateriale. Historiske afkast er hverken en garanti eller indikation på fremtidige afkast. Værdien af ens investeringer kan falde, såvel som stige, og investorer kan få mindre tilbage end de har investeret.

Ophelia Invest har en samarbejdsaftale med selskabet og modtager penge for at gøre opmærksom på selskabet. Vi stræber dog altid efter at være nysgerrige, objektive og have fokus på oplysning.