Lær om bæredygtig investering

Investerer du dine penge i en sikker fremtid?

Vi danskere udleder i gennemsnit omkring tretten tons CO2 per snude om året. Det er langt over de to tons, som vi skal ned på hvis vi vil være blandt de artige børn i den grønne skole. Denne artikel handler om bæredygtig investering.

Selvom vejen kan virke lang, er der håb forude, og heldigvis vil mange af os danskere gerne gøre det bedre. I vores dagligdag husker mange af os at affaldssortere, sige nej tak til plastikposen i supermarkedet. Ja, i virkeligheden har “det grønne valg” på mange måder sneget sig ind i alle afkroge af vores hverdag – også måden vi investerer på. 
Se vores liste over bæredygtige aktier her

Det er sexet at være bæredygtig

Genbrug (recycling) og effektivitet (efficiency) er de helt store buzz- words. Især når vi snakker grøn udvikling. Og alt hvad der er energieffektivt og cirkulært er i fokus og selskaber der udbyder abonnementer frem for “brug og smid væk” produkter har medvind.

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)

 

Men hvordan ser fremtiden ud for bæredygtig investering? Det er selvfølgelig umuligt at sige noget med sikkerhed, men det bliver med overvejende stor sandsynlighed kun mere aktuelt i fremtiden. Fra en risikomæssig vurdering er det altså ret oplagt at investere i bæredygtige selskaber. Det er fordi verdenssamfundet allerede er igang med at overgå til en mere bæredygtig økonomi.

Du behøver ikke engang gå på kompromis i dine forventninger til afkastet for at investere bæredygtigt er på ingen måde lig et dårligere afkast. Tværtimod. De bæredygtige selskaber og fonde klarer sig rigtig flot afkastsmæssigt.

En portefølje “fit for the future”

Jeremy Grantham er en af de investorer som har stor fokus på bæredygtig investering. Han har givet sit bud på en modelportefølje der skulle være “fit for future”. I den er blandt andet 40 procent grøn energi, 17 procent energi effektivitet (fx kobber) og 20 procent landbrug. Nedenfor et diagram med den præcise sektorfordeling ifølge denne portefølje opbygning. 

Granthams model for en portefølje, som er "fit for the future"

Spredning i bæredygtig investering

Der er nogle helt oplagte og naturlige fordele ved at købe værdipapirer gennem en investeringsforening, og derved en fond. For det første opnår vi en helt fantastisk spredning med helt ned til blot en enkelt handel, og for meget få midler. For det andet har andre allerede sammensat spredningen for os, og vi behøver altså heller ikke megen viden, for at investere på denne facon. Vi kan altså komme i gang for minimale midler og minimal viden. Du kan dykke mere ned i fonde i denne artikel. Det kan være lidt tricky at gennemskue om, hvorvidt en fond reelt er bæredygtig. 

Til alle os som syntes at det kan være en smule svært at finde frem til de bæredygtige investeringer er her måske en løsning. Nordnet har lavet en feature hvor vi som private investorer, helt selv kan “screene” de dansk forvaltede fonde, på den måde kan vi vælge og vrage som vi ønsker. Du kan se hvordan på billedet herunder.

Et skærmprint af Nordnets søgemaskine til investeringsforeninger

Kan jeg stole på at fonden er “ren”?

Når vi skal på udkig efter den “rigtige bæredygtige fond”, kan vi med fordel starte med at undersøge hvilken slags screening der er brugt til at udvælge aktierne i fonden. Man kan nemlig screene på flere måder: 

  • Negativ screening
  • Positiv screening

Det kaldes negativ screening når vi vælger virksomheder eller hele sektorer fra fordi de ikke lever op til de etiske krav vi fonden (eller vi) har opstillet. Positiv screening er når vi vælger virksomheder til, som gør det ekstra godt inden for de miljømæssige eller sociale kriterier vi har opsat.

Mange fonde starter med at sortere “det værste” fra. Det være sig eksempelvis våben og alkohol. Men det er blot at “løfte barren” en lille smule og der kan stadig være lang vej igen. Før vi ved hvilken af de to former for screening de benytter, ved vi egentlig ikke så meget, og derfor er det et godt sted at starte.

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)

 

Man kan med fordel udfordre sin egen bank eller de investeringsforeninger man er interesserede i og spørge ind til hvilken type screening de benytter i de fonde de kalder bæredygtige eller sustainable, og så lave sin personlige vurdering på det grundlag.

Der er nogle fonde der går endnu længere end blot at screene og indtager en aktiv rolle i forhold til at skubbe selskaberne i en mere bæredygtig retning og tage mere ansvar for samfundet. Det kaldes at tage “aktivt ejerskab” for den investering man har lavet.  

Aktier i bæredygtige selskaber

Vi kan også selv investere i selskaber med en bæredygtig profil. De fleste større selskaber har en strategi for hvordan de udøver deres sociale ansvar, det kaldes CSR, Corporate Social Responsibility. Når vi finder frem til et selskab som vi synes er interessant, kan vi tage et kig i deres afrapporteringer på CSR-området. Her skriver selskaberne løbende om deres “ikke finansielle mål og præstationer”, hvilket kan være både spændende og rigtigt fint.

Vær dog opmærksom på, at selskaberne ofte laver disse internt, så husk din sunde fornuft. De færreste olieselskaber kan anses som bæredygtigt, på trods af at de måske planter nye regnskove i Bolivia eller bygge brønde i Mozambique. Beviser de faktisk, at de gør en forskel på et givet område på lang sigt? Nogle selskaber (og fonde) lader sig tjekke efter i sømmene af eksterne konsulenter, hvilket øger objektiviteten betydeligt.

(Artiklen fortsætter under annoncen)

Genvej til at vælge bæredygtige enkeltaktier

Det kan være svært at vide hvilke aktier der er bæredygtige. Vi kan slå en lille genvej ved at kigge ind i hvilke aktier de aktivt forvaltede bæredygtige fonde vælger. Hvis du klikker på fx den svenske fond Proethos nedenfor, så åbner der sig en pdf hvor du kan se alle de aktier Proethos investerer i. Ligeledes med SDG Invest.

Proethos

SDG Invest

Hvorfor vælge bæredygtig investering?

Vores bæredygtige investeringer gør en forskel. De gør en forskel for vores samfund, vores klima og vores natur. Fra et økonomisk synspunkt ser den bæredygtige investeringsstrategi også lovende ud idet afkastet følger fint med det gennemsnitlige markedsafkast. Når vi investerer bæredygtigt, finansierer vi en positiv udvikling og vækst hos selskaber der gør en forskel og det både føles godt og gør godt.

Læs om en bæredygtig investering der reelt er en impact investering

(Sponsoreret artikel af Økologisk Jordbrugsfond om konkret bæredygtig investering)

Den grønne investeringsbølge

At vi som investorer ihærdigt forsøger at skabe et godt afkast med vores investeringer, er logik for perlehøns. Det er jo netop derfor, vi investerer. Vi er villige til at undvære nogle midler i en vis periode for forhåbentligt på lang sigt. At kunne høste et afkast og nyde godt af vores tålmodighed. Det er næppe den store nyhed for dig lige meget, om du kender til finansbranchen eller ej. Hvad der til gengæld er forholdsvist nyt i investeringsverdenen er, at flere og flere investorer ikke blot stiller krav til et fornuftigt afkast, men også stiller krav til hvor afkastet kommer fra.

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)

 

Vi vil ikke blot have en økonomisk sikker fremtid for os selv. Men os se en bæredygtig fremtid for vores samfund i et bredere perspektiv Den grønne bølge skyller hastigt ind over det danske investeringslandskab. Med begreber som ESG, impact investering og CSR, er der for alvor kommet fokus på bæredygtig investering, når de danske investorer investerer deres sparepenge.

Bæredygtighed betyder ikke kompromis med afkastet

Du er måske stødt ind i fordomme om, at hvis man vil investere bæredygtigt, skal man også gå på kompromis med afkastet. Dette er langt fra sandheden. Investering i økologi, klima og natur kan godt gå hånd i hånd med et pænt afkast. Samtidig kan vi med vores investeringer være med til at skabe en bedre verden og et bedre miljø. Analyser fra Morningstar viser for eksempel, at deres indeks over bæredygtige europæiske virksomheder fra 2009-2017. Har klaret sig bedre end det traditionelle brede indeks. 

Ser vi nærmere på Danmark, vokser der også flere og flere bæredygtige investeringstilbud frem på markedet både hvad angår pension og andre former for investering. Vi har som danske investorer mulighed for at investere i selskaber som Chr. Hansen, Ørsted og Vestas, der er med til at skabe en grønnere verden. Men hvad hvis vi godt kunne tænke os noget mindre, noget mere håndgribeligt. Noget der gør en forskel uden for vores vindue? Det er det, denne artikel giver dig svar på.

Hvem er Danmarks økologiske Jordbrugsfond?

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond opkøber konventionelle landbrug og forpagter jorden til landmænd med krav om, at produktionen bliver omlagt til økologisk produktion. Vi kan dermed som aktionærer være med til at bidrage til rent drikkevand og mere natur gennem vores investeringer.

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond blev stiftet af Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening i 2017. Fonden har datterselskabet Dansk Økojord A/S, der står for investeringerne. 668 aktieejere har tilsammen investeret 27,3 millioner kroner og mere end 400 hektar er nu på vej mod omlægning til økologi.

Efterspørgslen efter økologiske produkter er kraftigt stigende både til indenlands forbrug og til eksport. Dette til trods for, at mulighederne for, at unge landmænd kan erhverve og drive økologiske landbrug, ikke er gode. Kendskabet og viden om økologisk landbrugsdrift er ikke stor blandt de traditionelle kreditgivere. Hvilket medfører samme vanskeligheder for unge økologiske landmænd med at komme ind i erhvervet. 

Landmænd med holdninger om bæredygtig investering

Når Thomas Forsingdal sætter sig bag rattet i sin røde traktor, er det med en klar holdning til den opgave, der hviler på ham. Sidste år overtog han gården Bjørnkær, der hidtil har været drevet konventionelt med svin og køer. Men Thomas Forsingdal skal hen over de næste tre år omlægge til økologisk jordbrug.

Thomas er en af de foreløbig fem forpagtere af landbrugsjord opkøbt af Dansk Økojord, som er datterselskab af Danmarks Økologiske Jordbrugsfond. 

”Jeg kan ikke lide sprøjtegift og kunstgødning. Jeg vil gerne have rent drikkevand – også om 30 år til min søn. Det er et privilegium, vi har her i landet, og som vi skal passe godt på,” siger den 39-årige Thomas Forsingdal. Der siden han var 12 år har drømt om at have egen landbrugsjord under foden.

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)

 

Når den drøm nu er gået i opfyldelse skyldes det de foreløbig 668 aktionærer, der har investeret i Danmarks Økologiske Jordbrugsfond. 

”Thomas er et rigtig godt eksempel på de mange unge landmænd, der brænder for at komme i gang med at gøre en forskel for dansk landbrug og omlægningen til en produktion. Der har fokus på økologi, klima og natur,” siger Kim Qvist, der er direktør i Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

Udbyder aktier igen

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond er altså nået et godt stykke af sin rejse mod et grønnere Danmark. Men både potentialet og ambitionerne rækker videre. Dansk Økojord A/S udbyder nu igen aktier i en tegningsperiode på 5 år frem til 1. juni 2024. Mindsteprisen for aktiekøb er 10.400 kr.

”Vores forretningsmodel har vi vist sit potentiale i forhold til interesse og relevans. Økologi er den rigtige vej frem for dansk landbrug. Vi er verdensførende og står over for et stort marked både i Danmark og ude i verden. Samtidig er det den eneste vej frem, hvis vi skal beskytte drikkevand og natur og samtidig producere sunde og bæredygtige fødevarer,” siger formanden for bestyrelsen Lars-Christian Brask.

Efter aktiesalget vil Dansk Økojord A/S have potentiale til at investere for mere end 200 mio. kr. Det betyder, at mere end 1400 hektar står overfor omlægning til økologi med særlig fokus på drikkevandsbeskyttelse

Sådan kommer vi med på rejsen og gør Danmark mere bæredygtig

Som beskrevet ovenfor er det nu muligt at købe aktier i Dansk Økologisk Jordbrugsfond. En Prisen er 104 kroner pr. aktie, og vi skal minimum købe 10 aktier. Helt konkret kan vi investere ved at gå ind på hjemmesiden jordbrugsfond.dk. Hvor vi finder den såkaldte tegningsblanket, som vi skal udfylde og returnere. På hjemmesiden kan vi også finde prospektet, der indeholder alle oplysningerne om investeringen samt yderligere generelle oplysninger om Dansk Økologisk Jordbrugsfond. 

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)

 

Selskabet lægger selvfølgelig vægt på, at landbrugsejendommenes drift vil bidrage til et positivt afkast. Det fremgår af prospektet, at det er målsætningen, at der sker en løbende udlodning at udbytte (overskudsdeling) på 0-2%. Desuden forventes det, at udbyttebetalingen først vil påbegynde i 2022. Altså er det en relativ konservativ og langsigtet investering, der dog tilbyder et rimelig fornuftigt afkast. Kursen på vores aktier bliver bestemt i forbindelse med den årlige generalforsamling. Da der ikke har været megen handel i aktien endnu, kan en given handelskurs ikke for nuværende bestemmes, bedste bud er dog kurs 100. 

Da aktien er såkaldt ilikvid (handles ikke så ofte) og ikke børsnoteret, kan den ikke blot sættes til salg på børsen. Måtte vi som aktionærer ønske at sælge vores aktier, skal vi selv finde en køber. Konkret kan man henvende sig til Dansk Økojord a/s og bede om at selskabet formidler et ønske om et salg til potentiel køber. Køber og sælger klarer selv handlen og aftaler selv prisen, det er således Dansk Økojord a/s uvedkommende.

Ønsker vi at investere for pensionsmidler, skal vi være opmærksomme på. At det kun er midler fra rate- og kapitalpensioner samt aldersopsparinger i pengeinstitutter, der kan anvendes til køb af unoterede aktier. Og at der skal være opsparet mindst 500.000, for at reglerne kan anvendes.   

Er du blevet nysgerrig på denne type bæredygtig investering?

Hvis du synes denne type investering lyder spændende, kan du besøge jordbrugsfond.dk og læse meget mere. Du kan være med til at sikre en fødevareproduktion i pagt med naturen. Du kan være med til at kæmpe for at beskytte drikkevand, naturen, miljøet og klimaet til gavn for den næste generation. Sidst men ikke mindst kan du være med til at sikre næste generation af økologiske landmænd ikke bindes op på massiv gæld. Og du kan ovenikøbet skabe et afkast på det. 

Vil du vide mere om aktier og investering? Følg dette link

Podcastepisoder

Hvis du mangler mere inspiration til at komme godt i gang med bæredygtig investering kan du lytte til vores podcastepisoder om emnet. Vi interviewede for noget tid tilbage meget engagerede Silja Nyboe Andersen fra Merkur Andelskasse. Vi har også taget en snak med Økologisk Jordbrugsfond såvel som Magnus Alfredsson der har den bæredygtige svenske fond Proehtos. Sidst men ingenlunde mindst vores interview om impact investering med Malene Bason.

Videre læring

Du kan læse videre om investering for begyndere i bogen ‘Den lille guide til Investering‘, i samme serie finder du mange andre spændende bøger om privatøkonomi for både børn og vokse. Vi har også lavet et onlinekursus for begynderel ligesom du hver uge kan høre nye afsnit af vores podcast ‘Ophelia Invest Talks’ på iTunes, Spotify og øvrige podcasts apps.

Disclaimer

Dette informationsmateriale samt tilhørende information skal ikke opfattes som rådgivning. Materialet er udarbejdet uden indblik i individuelle behov, risikotolerancer, mv. og kan på ingen måde erstatte professionel personlig rådgivning. Dette materiale er ikke udarbejdet i henhold til lovkrav beregnet til at fremme uafhængig investeringsanalyse. Sarah Ophelia Møss og Ophelia Invest kan ikke garantere at dette informationsmateriale er korrekt eller uden mangler, og kan ikke drages til ansvar for evt. fejl og mangler. Ophelia Invest og Sarah Ophelia Møss er ikke forpligtet til at opdatere dette informationsmateriale. Historiske afkast er hverken en garanti eller indikation på fremtidige afkast. Værdien af ens investeringer kan falde, såvel som stige, og investorer kan få mindre tilbage end de har investeret.