Certifikater med Vontobel

Artiklen er sponsoreret af Vontobel.

Introduktion

Forestil dig, at du en mandag morgen sidder ved dit skrivebord og ser på aktier før markedet åbner klokken 9:00. Mens du slubrer varm kaffe i dig, bestemmer du dig for at købe 10 Vestas-aktier til kurs 500. Du aflægger en ordre på 5000 kroner i alt. Da klokken nærmer sig markedets åbningstid, bliver du spændt. Du har nemlig valgte at geare din investering med ti gange.

Gearing betyder, at en investor øger sin investering ved hjælp af lånte penge for derved at blive “tungere” investeret uden at skulle lægge så mange penge på bordet. Da markedet åbner, stiger Vestas-aktien med 5 procent. Det ville betyde en øjeblikkelig gevinst til dig på 2500 kroner, da du vil tjene 50 procent, fordi du har gearet med ti gange. Omvendt, hvis Vestas-aktien faldt med 5 procent, ville du have mistet 2500 kr. med et fingerknips.

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)

 

Det er handler som disse, vi har mulighed for at foretage hos Vontobel, en af de nye spillere på markedet for handel med certifikater i Danmark. Vontobel tilbyder gearing på helt op til 20 gange og et bredt udvalg af underliggende produkter og muliggør at tjene penge både i opadgående og nedadgående markeder. Derudover tilbyder Vontobel en simpel måde at investere i kryptovaluta for dem af os, der synes at “krypto-land” er lidt overvældende. I denne artikel viser vi dig rundt i Vontobels univers af investeringsprodukter og forklarer, hvordan de kan anvendes i vores porteføljer, skulle vi have lyst til dette. Før vi går i gang med at investere i denne type produkter, er det utrolig vigtigt, at vi sætter sig ind i risikoen og omkostningerne ved produkterne, da mange af certifikaterne er yderst risikable og meget komplekse.

Før du går i gang

Hvis du ikke er ekspert ud i handel med certifikater, er her en mini-ordbog, der forklarer alle de mange begreber:

Gearing

Gearing betyder, at vi investerer for lånte penge. Investerer vi for eksempel 100.000 kroner, hvoraf 80.000 er egne midler og 20.000 er lånt, har vi en gearing på 0,25. Tallet dækker over andelen af vores investering, der er finansieret med gæld i forhold den andel af vores investering, der er finansieret med vores egne midler.

Certifikat

Et certifikat er et børsnoteret værdipapir, som du kan handle, ligesom almindelige aktier, gennem din bank eller online børsmægler, såfremt de udbyder dette. Certifikater kaldes også ETN’er (Exchange Traded Notes). Det er banker, der udsteder certifikater.Det, der kendetegner et certifikat er, at det afspejler værdien på et underliggende aktiv, der fx kan være aktier, obligationer, valuta eller råvarer. Certifikater kan også afspejle værdien i et indeks, fx det tyske eliteindex ‘DAX’. Certifikater kan frit handles af alle, der har adgang til at handle værdipapirer.

Bull/bear certifikat

Et bull-certifikat stiger i værdi i takt med, at værdien at det underliggende aktiv stiger.Et bear-certifikat stiger i værdi i takt med, at værdien af det underliggende aktiv falder i værdi.

Tracker certifikat

Et såkaldt tracker-certifikat følger det underliggende aktiv med værdien 1:1. Det betyder, at dit certifikat bevæger sig med samme procentuelle ændring som det underliggende aktiv.

Hvis du vil lære endnu mere om certifikater, er du velkommen til at læse denne artikel, der giver dig en introduktion til, hvad certifikater er og mekanismerne bag.

Hvem er Vontobel?

Vontobel er en schweizisk investeringsbank, der blev etableret i 1924, og som i begyndelsen af 2019 trådte ind på det danske marked for certifikathandel. Med sin indtræden på det danske marked for gearede produkter, øgede Vontobel sin tilstedeværelse på det europæiske marked.

Det ligger i Vontobels DNA af udvikle og sælge gearede produkter, der giver os investorer mulighed for både at tjene penge, når markedet er opadgående, men også når det er nedadgående. Vontobel er en af de ledende udstedere af denne type produkter i Europa.

Certifikater fra Vontobel

Vontobel har et bredt udvalg af certifikater, hvor også nogle af de mest populære danske aktier findes blandt de underliggende aktiver. Der er blandt andet certifikater for Genmab, Novo Nordisk, Danske Bank, Vestas og mange flere. Derudover kan vi også finde certifikater for nogle af de store indeks som for eksempel S&P 500 og DAX såvel som certifikater, der dækker forskellige råvarer. Sidst men ikke mindst er der også certifikater for internationalt populære aktier som Amazon, Apple og Facebook med flere.

De forskellige certifikater findes i mange varianter. Der findes både bull- og bear-certifikater samt forskellig form for gearing til hvert enkelt produkt. Det er derfor meget vigtigt, at vi husker at læse om de specifikke vilkår for det enkelte produkt, da det er ekstremt komplekse produkter.

Certifikater er rigtig spændende, men Vontobel bemærker også selv, at visse af deres produkter er højrisiko-produkter, hvor man potentiel kan tabe mere end det investerede beløb. Vær meget opmærksom på detaljerne omkring produkterne.

Certifikater fra Vontobel kan eksempelvis være:

BULL CARLB X8 VNT1: Certifikat, hvor vi satser på, at Carlsberg vil stige og hvor vi har en gearing på 8.

BEAR NOVOB X3 VNT1: Certifikat, hvor vi satser på, at Novo Nordisk vil falde og hvor vi har en gearing på 3.

BULL DAX X20 VNT1: Certifikat, hvor vi satser på, at det tyske DAX indekse vil stige og hvor vi har en gearing på 20.

(Artiklen fortsætter under annoncen)

Oversigt over underliggende

Herunder finder du en oversigt over det underliggende, Vontobel tilbyder:

Investering i kryptovaluta hos Vontobel

Som noget helt nyt tilbyder Vontobel nu tracker-certifikater uden løbetid på kryptovaluta. Kryptovaluta er et nyere investeringsobjekt, der giver os en række muligheder. Du kan lære mere om krypto i vores artikel af selvudnævnt kryptoekspert Jens Ibsen her, og du kan også høre podcastepisode 28 med Jens Ibsen.

Tidligere har det været ret bøvlet at komme i gang med at handle kryptovaluta. Først skulle vi oprette os på en ny platform, sende verifikation, overføre penge, få en “wallet” og meget mere. Men hvad hvis vi i stedet bare kan købe en værdipapir/produkt via vores depot hos Nordnet eller en anden børsmægler, der følger eksempelvis Bitcoin?Det er netop, vi kan med Vontobels produkter. De såkaldte tracker-certifikater følger kursen i den givne kryptovaluta. Disse certifikater gør det simplere for os at investere i kryptovaluta.

Fremfor at investere i den “rigtige” kryptovaluta, investerer vi i et værdipapir, hvis værdi afspejles i kursen på den kryptovaluta, vi vælger.

Herunder kan du se de 4 forskellige tracker certifikater på krypto, som Vontobel udbyder i Danmark:

Sådan køber du Vontobels produkter

For at købe Vontobels produkter, kan vi enten oprette en profil hos Vontobel eller købe deres certifikater gennem vores børsmægler. Vi kan søge efter certifikaterne via deres symboler eller ISIN-koder i søgefeltet på vores børsmæglers platform. Det skulle gerne foregår på helt samme måde som at søge efter, og købe, en almindelig aktie. Her kan vi også finde frem dokumenterne og dermed oplysningerne bag de ofte komplekse værdipapirer, og dermed forstå den enorme risiko, der er forbundet med at investere i denne type værdipapirer, især når man ikke er professionel analytiker.

Her kan du se en søgning på børsmægleren Nordnets platform:

Husk risiko og gebyrer

Mange af Vontobels certifikater er egnet til handel med høj risiko på kort sigt. For hvert produkt kan vi downloade et dokument med nøgleoplysninger om det underliggende aktiv, om risiko på en skala fra 1-7 og oplysninger om omkostninger. Der er nemlig nogle særlige omkostninger og gebyrer forbundet med disse produkter, især hvis man beholder produktet mere end et døgn.

Vi er ikke eksperter men foreslår, at du sætter dig ekstremt grundigt ind i det konkrete produkt og risikoen, der er forbundet med det. Produkterne kan være særdeles gevinstgivende men også særdeles tabsgivende.

Når vi er bevidste om risikoen, kan det sagtens være nogle rigtig spændende investeringsprodukter.

Lær mere

Kender du vores podcast Ophelia Invest Talks? Der har vi et væld af spændende podcast-episoder fx til læring på farten. Husk også at du kan se emnerne for alle kommende online foredrag i vores eventkalender. Hvis du vil have mere Ophelia Invest så tjek vores medlemsklub Ophelia Invest Club ud.


Disclaimer
Dette informationsmateriale samt tilhørende information skal ikke opfattes som rådgivning. Materialet er udarbejdet uden indblik i individuelle behov, risikotolerancer, mv. og kan på ingen måde erstatte professionel personlig rådgivning. Dette materiale er ikke udarbejdet i henhold til lovkrav beregnet til at fremme uafhængig investeringsanalyse. Sarah Ophelia Møss og Ophelia Invest kan ikke garantere at dette informationsmateriale er korrekt eller uden mangler, og kan ikke drages til ansvar for evt. fejl og mangler. Ophelia Invest og Sarah Ophelia Møss er ikke forpligtet til at opdatere dette informationsmateriale. Historiske afkast er hverken en garanti eller indikation på fremtidige afkast. Værdien af ens investeringer kan falde, såvel som stige, og investorer kan få mindre tilbage end de har investeret.