Lær om kryptovaluta

Denne artikel er skrevet af Jens Ibsen: Jens arbejder i flere roller indenfor kryptovaluta sektoren og har optrådt flere gange i diverse nationale medier som kryptovaluta ekspert. Jens har sin egen kryptovaluta platform ved navn Kryptotalen, hvor du kan følge med i hans blog om livet i kryptovaluta sektoren eller læse yderligere råd angående handel med og opbevaring af kryptovalutaer.

Introduktion til kryptovaluta

Den første kryptovaluta, og den mest kendte, var og er Bitcoin, som blev lanceret i 2009 af den stadigt anonyme bagmand (eller bagmænd) under pseudonymet Satoshi Nakamoto. Før da havde der været forsøg på at lancere lignende digitale valutaer, men ingen fik såstor succes som Bitcoin.

Grunden til at det hedder kryptovaluta, skal også ses i den forhistorie der fulgte op til lanceringen af Bitcoin. Ideen om at skabe en digitale valuta lavet til en digital tidsalder, udsprang nemlig fra kryptografiske netværk. De havde tidligere kæmpet hårdt for at kryptografi skulle være lovligt at bruge for normale mennesker og ikke kun stater (en kamp de vandt i USA).

Denne tanke om at bibeholde privatlivet i den digitale verden, førte til at ideen om digitale private valutaer blev taget op. Det blev forudset af disse visionærer, at der med den digitale udvikling ville opstå et behov for og en kamp om retten til privatliv fra globale virksomheder og staterne rundt omkring i verden. Hvilket man må sige de har fået ret i.

Derfor blev forskellige digitale valutaer udviklet og lanceret, men først med Bitcoin i2009, var der én der rigtig bed sig fast og kunne levere.

Siden Bitcoin er flere og flere kryptovalutaer kommet til og i dag eksisterer mere end 5000 – men lad os starte med de mest prominente og nyskabende der udviklede kryptovaluta begrebet videre end Bitcoin (som primært fungerer som en valuta).

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)

 

Ethereum: Decentraliserede apps og smarte kontrakter

I 2013 havde en ung programmør fra Canada med russiske rødder fået en god idé – han ville udvide Bitcoin til en platform for decentraliserede apps og indføre smarte kontrakter, som er kontrakter der er selv-eksekverende ud fra aftalte parametre.

Bitcoin miljøet var dog ikke modtagelige overfor den unge iværksætter, hvorfor han føltesig nødsaget til at gå egne veje. Dette førte til skabelsen af Ethereum, som var den første kryptovaluta der fungerede som en platform for andre kryptovaluta projekter – i stedet for at fungere som en valuta (som Bitcoin) blev der altså nu lanceret en anden form for kryptovaluta projekt, nemlig det man i dag kalder for platformsprojekter i kryptovaluta sektor.

Ethereum blev ret hurtigt ‘the talk of the town’ og lancerede i 2014 en succesfuld crowdfunding runde, der blev udført via en Initial Coin Offering ( ICO ), en metode tilfunding af nye projekter der siden hen har fået stor medvind, men også skabt en masse usikkerhed, da projekterne ikke altid så sig levedygtige.

Ethereum blev herefter lanceret i 2015 og lever den dag i dag i bedste velgående, medet massivt team af programmører, der konstant arbejder på at forbedre platformen.

Efter Ethereum er flere platforms projekter kommet til, som fx Tezos, 0x og og EOS, (uden at der skal gås mere i dybden med disse her) og samtidig er mange andre typer kryptovalutaer skudt op.

(Artiklen fortsætter under reklamen)
Du kan oprette dig hos Coinbase, som er en af de mest populære handelsplatformer. Coinbase er optimalt for den nye kryptoinvestor, da deres brugervenlige platform guider en på vej. 

 

Andre typer kryptovaluta

Udover Ethereums platformsløsning, er endnu flere typer kryptovalutaer blevet opfundet siden 2009. Det drejer sig bl.a. om supply chain kryptovalutaer og privacy coins). Det seneste skud på stammen er Stable Coins.

Stable Coins er i praksis valuta derivativer, hvilket betyder, at de låser sig fast på værdien af en normal valuta (også kaldet FIAT valutaer) som fx Kroner, Euro eller Dollars.

Fx har Coinbase på sin platform en kryptovaluta kaldet USDC , der ikke har anden funktion end at følge dollarkursen, sådan at man let kan veksle fra en kryptovaluta til dollaren, uden at skulle igennem bank systemet, som oftest er langsommeligt og dyrt i gebyrer.

Stable Coins er en løsning der giver rigtig god mening, da kryptovalutaer ofte er meget volatile i deres prissvingninger, hvorfor en sikker havn ofte er ønskeligt.

Stable Coins kombinerer dermed det bedste fra både centralbanks-valutaerne og kryptovalutaerne – nemlig prisstabiliteten fra centralbankernes valutaer, og de globale, simple og billige transaktioner fra kryptovalutaerne.

Handel med kryptovaluta – sådan kommer du i gang

Som vi har set er kryptovaluta et vidt begreb. Den bedste investering man kan gøre i starten er derfor at bruge sin tid på at undersøge begrebet nærmere.

Hvis du er ganske ny indenfor kryptovaluta handel, vil jeg foreslå at du går igang med at åbne en konto hos CoinbaseCoinbaseer en amerikansk baseret kryptovaluta handelsplads, som har et simpelt userinterface, et stærkt fokus på sikkerhed og er fuldstændig compliant med amerikansk lovgivning.

Når du åbner kontoen hos Coinbase, skal du gennem et KYC tjek; dvs. du skal angive personlige oplysninger samt uploade et billede af pas eller kørekort – dette bliver du helt automatisk taget i hånden og ført igennem, efter du har trykket på ‘Get Started’.

Når din profil herefter er blevet godkendt, kan du gå i gang med at handle kryptovaluta.

Dette kan gøres på 2 måder:

1) Enten via kreditkort – øjeblikkelig handel, men lidt større gebyr, eller

2) Via bankoverførsel (1-2 arbejdsdage, men mindre gebyrer)

Hvad kan man købe?

Hos Coinbase kan du købe 17 forskellige kryptovalutaer. Disse 17 hører til forskellige grupper af kryptovalutaer og jeg vil nedenfor kort gennemgå dem alle, opdelt efter hvilken type kryptovaluta projekt det er.

Digitale valutaer

Bitcoin – den originale kryptovaluta med fokus på sikkerhed, uforanderlighed og decentralisering. Bitcoin beskrives ofte som digitalt guld og har klart det stærkeste brand af alle kryptovalutaer.

Bitcoin Cash. En afstikker af Bitcoin efter uenighed internt i miljøet – fokus på hurtige betalinger og faktisk adoption.

Litecoin har (haft) fokus på hastighed og lave gebyrer og fungerer egentlig ganske godt til det, men har desværre ikke haft så meget udvikling de sidste år. Litecoin beskrives ofte som digitalt sølv.

Digitale valutaer med fokus på partnerskaber i den finansielle sektor

XRP har fået en del partnerskaber i banksektoren, men har problemer med centraliseret kontrol og mulig udnyttelse af investorer samt inflation. Gode til at lukke partnerskaber med banker og corporate virksomheder.

Stellar ligner meget på XRP da de kommer fra den samme kodebase, men har en del ændringer som nok må betragtes som opdateringer, bl.a. I forhold til decentralisering. Håndterer Santander Bankkunders udenlandsoverførsler.

Platformsprojekter

Ethereum opfandt begrebet decentraliserede apps og smarte kontrakter. De har et kæmpe programmør hold der arbejder seriøst på forbedringer af platformen. Fx ifm. skalering og et opkommende skifte af konsensus mekanisme fra PoW til PoS.

Ethereum Classic er en afstikker fra Ethereum efter uenighed internt i miljøet. Det virker umiddelbart som om den er gået lidt i stå udviklingsmæssigt.

Tezos minder meget om Ethereum basalt set, men har ændringer ift. beslutningstagen, kodesprog og konsensus mekanisme (dPoS).

EOS har fokus på skalering og hype – rejste flere milliarder i sin ICO og har været over hypet. Har sidenhen haft problemer mht. centralisering af magt og generelle blockchain-tekniske issues.

Kryptovaluta med fokus på privatlivs

Zcash er en af de store privacy kryptovalutaer og kunne godt blive en stor deal i fremtiden, siden man kan slå privacy delen af og på, hvilket kommer fremtidig regulering i møde. Har dog haft problemer med at skaberne har beriget sig selv lidt for godt ift. den opsatte økonomiske model.

Kryptovaluta til kryptovaluta mellemled services

0x tilbyder handel med Ethereum baserede kryptovalutaer via deres platform. Chainlink tilbyder sikre inputs og outputs for komplekse smart kontrakter påenhver kryptovaluta platform (ja, det er en af de meget tekniske).

Stable Coins

USDC Coin er ganske enkelt blot en digital version af dollaren og følger derfor dennes pris.

DAI er endnu en stable coin der holder sig til dollarens værdi – interessant projekt med mange danskere på høje poster, der ydermere er ret velfungerendede centraliseret beslutningsmæssigt. DAI har planer om flere stable coins bundet op på både andre valutaer, aktiver og muligvis consumer price index (CPI). Efter min mening er det en fantastisk idé, hvis det kan lade sig gøre i praksis. Det skal dog huskes her, at det man køber med DAI blot er en digital dollar, hvorfor det ikke er en investering i projektet, men blot en investering i dollaren (!).

(Artiklen fortsætter under annoncen)

Browser

Basic Attention Token er en kryptovaluta der bruges internt på Bravebrowseren til at belønne brugerne. Den minder derfor en del om bonus points, bortset fra at disse bonus points kan handles med andre kryptovalutaer og normale valutaer. Bravebrowseren fungerer rigtig godt og bruges som standardbrowser af undertegnede. Dog har Basic Attention Token kryptovalutaen lidt problematiske emissionsindstillinger, hvorfor der er en del inflation.

Gambling

Augur er en peer2peer gambling service, hvor alle kan vædde med hinanden om alt, fuldstændig decentraliseret. Alle kan skabe væddemål og alle kan vædde omhvad, hvordan og hvor meget de vil. Interessant løsning, der godt kunne vokse sig større i fremtiden, hvis man har set hvordan peer2peer løsninger har vokset i andre brancher.

Hvad skal man så investere i?

I sidste ende er det en beslutning, man må tage selv. Når folk spørger mig og jeg kan se de ikke kender noget til kryptovalutaer, anbefaler jeg altid at de køber Bitcoin. Det er det sikreste bet på kryptovaluta markedet, efter min mening. Hvis man har sat sig lidt mere ind i det, kan man begynde at vurdere kryptovalutaernes styrker og svagheder bedre selv. Det kan være godt at differentiere sin portfolio lidt.

Man skal dog huske på:

1. at kryptovalutaer er uregulerede aktiver,

2. at det ikke er traditionelle aktiver som aktier med investorbeskyttende foranstaltninger,

3. at det er højrisiko investeringer og at man kan miste alle sine penge, hvis man får investeret i det forkerte.

Hvis man vælger at differentiere sin portfolio, vil jeg stadig anbefale at man har minimum 60% af den i Bitcoin og så spreder de resterende procent ud i andre projekter. Husk dog at læse op på lektien før du investerer; at investere din tid i at lære mere om kryptovalutaer, er den bedste investering du kan gøre!

Du kan bl.a lære mere om de forskellige kryptovalutaer direkte hos Coinbase (gennem deres ‘Earn’ program, hvor du faktisk tjener kryptovaluta mens du lærer) ligesom flere og flere universiteter også tilbyder kryptovaluta og blockchain fag og kurser.

Lær mere

Kender du vores podcast Ophelia Invest Talks? Der har vi et væld af spændende podcast-episoder fx til læring på farten. Husk også at du kan se emnerne for alle kommende online foredrag i vores eventkalender. Hvis du vil have mere Ophelia Invest så tjek vores medlemsklub Ophelia Invest Club ud.


Disclaimer
Dette informationsmateriale samt tilhørende information skal ikke opfattes som rådgivning. Materialet er udarbejdet uden indblik i individuelle behov, risikotolerancer, mv. og kan på ingen måde erstatte professionel personlig rådgivning. Dette materiale er ikke udarbejdet i henhold til lovkrav beregnet til at fremme uafhængig investeringsanalyse. Sarah Ophelia Møss og Ophelia Invest kan ikke garantere at dette informationsmateriale er korrekt eller uden mangler, og kan ikke drages til ansvar for evt. fejl og mangler. Ophelia Invest og Sarah Ophelia Møss er ikke forpligtet til at opdatere dette informationsmateriale. Historiske afkast er hverken en garanti eller indikation på fremtidige afkast. Værdien af ens investeringer kan falde, såvel som stige, og investorer kan få mindre tilbage end de har investeret.