Mintos

Introduktion

Artiklen indeholder reklamelinks. Overvejer du at begynde at investere via crowdlending? Hvis ja, så er du kommet til det rette sted. I denne artikel anmelder vi nemlig den markedsledende platform til crowdlending i Europa. Platformen hedder Mintos og er etableret i Letland. Via Mintos kan vi investere i forbrugslån og opnå årlige afkast på op til 11-12 procent. Mintos er helt sikkert en af de platforme, man med fordel kan overveje at anvende, hvis man vil igang med crowdlending. I artiklen her får du en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved platformen, så du selv kan beslutte, om netop Mintos er noget for dig.

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)

 

Før du går I gang

Hvis du er helt grøn i crowdlending, har vi skrevet en guide til dig, der hedder “Crowdlending for begyndere”, hvori du får en kortfattet men grundig introduktion til hvad crowdlending er, hvilke begreber der bruges på feltet og hvilke platforme, vi kan vælge iblandt. Men helt kort går crowdlending ud på, at en en gruppe mennesker (et crowd) går sammen om at låne deres penge ud til for eksempel andre privatpersoner eller virksomheder, der har brug for penge og er villige til at betale en rente. Det såkaldte “crowd” agerer som en slags bank. Denne proces faciliteres af en online platform, der agerer som bindeled mellem långivere og låntager, så processen går nemt og gnidningsfrit for begge parter.

Historien bag mintos

Mintos blev stiftet i 2015 og har i dag i omegnen af 300.000 investorer fra cirka 70 forskellige lande. Det gør dem til en af de absolut største spillere på markedet for crowdlending. Mintos samarbejder med 64 forskellige loan originators (loan originators er virksomheder, som arrangerer og administrerer lånene. De udlåner penge til kunderne og sælger andelen videre til investorerne via fx Mintos) fra hele Europa. Det betyder, at de har en af de største og derfor mest attraktive markedspladser for lån, da udbuddet af lån er stort, hvilket giver os mulighed for lave en veldiversificeret (spredt) portefølje. Platformen er grundlagt i Østeuropa i Letland, og hovedkvarteret ligger i Riga.

Hvad investerer jeg I?

Mintos er en peer-to-peer (P2P) crowdlendingplatform. Vi investerer i private personers gæld (forbrugslån), og modtager til gengæld renter og gebyrer. Vi agerer som en form for bank. Mintos tjener penge ved, at renten vi modtager er en smule lavere end lånets egentlige rente, Mintos tjener altså differencen som gevinst for at etablere kontakt mellem investor og låntager. Modsat fx Bondora som selv står for udlån, har Mintos valgt at samarbejde med 64 forskellige “loan originators” fra Spanien, Polen, Danmark, Letland, Litauen med flere. Mintos formidler kontakten mellem os og lånefirmaet og helt konkret er det forbrugslån, vi investerer i.

Hvilket afkast kan jeg forvente?

Som med enhver anden investering gælder det, at risiko og afkast følges ad. Det vil sige, at vælger vi at investere i lån med meget høj rente, betyder det, at risikoen for at lånet ikke bliver tilbagebetalt er større.De forskellige loan originators på Mintos er inddelt i risikokategorier, hvilket vi også bør tage i betragtning. Det gennemsnitlige årlige afkast på Mintos er 11,17 procent. Det er et ret højt afkast sammenlignet med det gennemsnitlige afkast på aktiemarkedet på cirka 7 procent om året. Yderligere kan crowdlending være med til at sprede vores portefølje.

Auto invest funktion

En af de store fordele ved Mintos er, at der er mange forskellige lån fra mange forskellige loan originators. Det giver os som investorer gode muligheder for at diversificere vores portefølje, det vil sige sprede vores investeringer. På den anden side kan dette også være en ulempe, da det let bliver lidt uoverskueligt at sammensætte en portefølje. I hvert fald hvis vi vælger at investere “manuelt” og selv sammensætte porteføljen. Vælger vi denne løsning skal vi nemlig selv sidde og udvælge de enkelte lån vi ønsker at investere i.
Derfor er det godt, at vi har mulighed for at anvende nogle allerede sammensatte auto-investor investeringsstrategier på Mintos, der ser ud som herunder. Auto-investor betyder simpelthen, at vi kan indstille vores profil til automatisk at investere ud fra vores kriterier, når der er penge på kontoen. Mintos’ tre pakkeløsninger kan være en fin måde at prøve Mintos af på, men det er endnu bedre at opsætte sin egen auto-investor, da vi herved kan undgå at investere i lån fra de mest usikre loan originators.

Mintos’ allerede sammensatte auto-investor løsninger

Mini-guide til opsætning af egen auto investor

Hvis vi går ind på Mintos hjemmeside kan vi i stedet for at vælge “Mintos Investment Strategies”, og dernæst vælge “Custom Strategy”, hvorved vi får mulighed for at opsætte en auto-investor ud fra vores egne kriterier. Du kan eventuelt følge vores guide til opsætning af en auto-investor her.

1. Vælg “Auto Invest”, vælg dernæst “create new Auto Invest Strategy”, vælg så “Custom Strategy”

2. Vælg valuta – vi foreslår Euro, da danske kroner følger Euro, og vi undgår at påtage os en valutarisiko (risiko for ændringer i kursen på en eller flere valutaer, hvilket kan påføre personer og virksomheder såvel tab som gevinst)

3. Vælg marked: Primary eller secondary market

4. Vælg loan originators: Vi kan med fordel kun vælge dem med buy-back-guarantee og rating A- eller B (de sikreste)

5. Gå til “investment structure” og vælg med fordel kun de loan originators med “Direct”. Står der Indirect vil det sige, at vi på papiret låner penge til låneudbyderen og ikke direkte til låntageren. Går låneudbyderen konkurs vil vi med stor sandsynlighed tabe alle pengene

6. Indstil den rente og løbetid, du ønsker

7. Gå til “diversification settings”. Indstil her fordelingen mellem hver låneudbyder. Det skal give mere end 100%, da den så vil investere i andre låneudbydere i det tilfælde, at en loan originator ikke har nok lån til at udgøre den fastsatte del af porteføljen. Èn loan originator må helst ikke udgøre mere end 10%, da vores risiko på den enkelte så bliver for stor.

8. Sæt igang

Sekundært marked

Mintos har også et sekundært marked. Det betyder, at vi kan sælge vores lån til andre, hvis vi ønsker at trække pengene ud, før lånet er tilbagebetalt. Ligeledes kan vi købe “brugte” lån af andre.

Fordele og ulemper ved mintos

Fordele

  • Lav minimumsinvestering på 10 Euro
  • Buyback-guarantee på 95 procent af lånene
  • Auto-invest funktion
  • Gennemsnitligt årligt afkast på cirka 11 procent
  • Ingen skjulte gebyrer
  • God mulighed for spredning
  • Mintos er den markedsledende platform

Ulemper

  • Kan virke lidt uoverskuelig med de mange muligheder
  • Det kan være besværligt i forhold til skat
  • Ingen ved hvordan crowdlending vil klare sig i krisetid

Skat og indberetning

Indberetning til skat kan være kompliceret første gang, når det vedrører crowdlending. På din Mintos profil kan du gå til “My account”, vælge “Tax report” og vælge Danmark, hvorefter du vil modtage en rapport med de nødvendige informationer til indberetningen. Vi kan ikke give officiel rådgivning om skat, men vi kan lede dig på rette vej.

(Artiklen fortsætter under annoncen)

Sådan opretter du dig på mintos

Her følger en simpel guide til at oprette sig på Mintos:

1. Gå til mintos.com

2. Vælg “create an account”

3. Udfyld informationer: E-mail, adgangskode, land

4. Verificer din identitet (send identifikation)

5. Overfør penge (evt. via Wise eller Revolut)

6. Vælge strategi – begynd at investere

Det er altså relativt nemt at komme i gang hos Mintos. Husk at du altid kan starte blødt ud og prøve dig frem med få midler, mens du lærer platformen at kende. Det vigtigste er at komme igang. Minimumsinvesteringen er 10€.

Overførsel til Mintos

Vi kan godt overføre penge til vores Mintos konto via en almindelig bankoverførsel, men da vil de så blive vekslet til Euro til bankens gældende kurs. Derudover bør vi være opmærksomme på eventuelle vekselgebyrer med mere. En god og billig løsning vil ofte være at lave en SEPA-overførsel fra din bank til Mintos. SEPA er en europæisk aftale, der gør det billigt at overføre penge, hvis man overfører Euro.Du kan også overveje at anvende Wise eller Revolut, der er to online tjenester, der gør det billigt at overføre til udlandet. Disse services kan særligt være anvendelige, når vi skal trække penge ud af Mintos og sætte ind på vores egen bankkonto. Vores bank vil nemlig kræve et vekselgebyr, når vi sætter Euro ind på vores danske konto.

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)

Opsummering

Mintos er en af de crowdlending-platforme, der bliver anbefalet af rigtig mange, og det med god grund. De er nemlig på mange områder førende inden for crowdlending og tilbyder mange forskellige lån og gode muligheder for at lave en diversificeret (spredt) portefølje. Vi kan komme i gang for bare 10 Euro og auto-investor funktionen gør, at vi kan investere “automatisk” ud fra vores egne kriterier. Med et gennemsnitligt afkast på mere end 11 procent vælger mange at placere en del af porteføljen hos Mintos. Vi skal dog være klar på, at indberette til skat på egen hånd, men dette er ikke noget særligt for Mintos.

Crowdlending går under kategorien alternative investeringer, som du kan læse mere om HER.

Er du interesseret i en mere dybdegående guide til crowdlending-markedet, kan du tjekke vores bog “Den lille guide til Crowdlending” ud. Bogen er skrevet af crowdlending-ekspert Rasmus Firla Holme også kendt som pengepugeren.

Du kan eventuelt også læse afsnittet om skat i vores begynderguide til crowdlending og endvidere finde vejledning på skats hjemmeside, hvis du er i tvivl om skat på crowdlending.

Kender du vores podcast Ophelia Invest Talks? Der har vi et væld af spændende podcast-episoder fx til læring på farten. Husk også at du kan se emnerne for alle kommende online foredrag i vores eventkalender. Hvis du vil have mere Ophelia Invest så tjek vores medlemsklub Ophelia Invest Club ud.

Disclaimer

Dette informationsmateriale samt tilhørende information skal ikke opfattes som rådgivning. Materialet er udarbejdet uden indblik i individuelle behov, risikotolerancer, mv. og kan på ingen måde erstatte professionel personlig rådgivning. Dette materiale er ikke udarbejdet i henhold til lovkrav beregnet til at fremme uafhængig investeringsanalyse. Sarah Ophelia Møss og Ophelia Invest kan ikke garantere at dette informationsmateriale er korrekt eller uden mangler, og kan ikke drages til ansvar for evt. fejl og mangler. Ophelia Invest og Sarah Ophelia Møss er ikke forpligtet til at opdatere dette informationsmateriale. Historiske afkast er hverken en garanti eller indikation på fremtidige afkast. Værdien af ens investeringer kan falde, såvel som stige, og investorer kan få mindre tilbage end de har investeret.