Kvinder og investering er et hot emne, men…

Kvinder og investering?

Investering er for alle der vil det, kvinder såvel som mænd. Der er meget snak om kvinder og investering. Jeg har selv bidraget til mange artikler i de store medier om emnet. De handler gerne om, at kvinderne er underrepræsenterede på aktiemarkedet. Men kigger vi på det ekstreme indtog kvinderne har gjort på de danske uddannelsesinstitutioner, tænker jeg ikke vi behøver bekymre os? Ja, vi vil fortsat være en generation som har mindre til pensionen end mændene, men mon ikke vi vil være en af de sidste?

Kvinder og investering, skrevet af Sarah Ophelia Møss

Kvinderne er (sindssygt) godt på vej

Nu er jeg sociolog og trænet i at se på fakta og forholde mig objektivt og analyserende til dem. Som udgangspunkt er det naturligt at mænd stadig har en større formue end kvinder og også er mere investeret i aktiemarkedet end kvinder. Det givet vores lange historie med mænd som den primære forsørger. I det lange perspektiv er det stadig nyt at kvinder har mere eller mindre samme adgang til og muligheder for at stemme, arbejde, tjene penge, investere og lignende.

Kvinder har på kort tid opnået utrolig meget. Vi har haft to kvindelige statsministre, vi har gjort et imponerende indtog på landets højere uddannelsesinstitutioner, vi er (ikke lige med dog) repræsenteret i mange tunge bestyrelser og har på meget kort tid gjort os mere eller mindre uafhængige af mænd. Hvorimod mænd stadig er afhængige af kvinder, hvis de vil have børn. Så, kvinderne er på vej. 

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)


Joharis’ vindue & ringene i vandet

I forhold til investering er kvinderne ligeledes rigtig godt på vej, men vi er nødt til at få investering som koncept på radaren, før vi kan fatte interesse og eksekvere på den interesse. Der er noget der hedder Joharis Vindue. Det består af fire felter, hvoraf det 1) er det vi ved, at vi ved, det 2) er det vi ved, at vi ikke ved, det 3) er det vi ikke ved, vi ved og det 4) er det vi ikke ved, at vi ikke ved. For mange kvinder (og mænd) ligger investering i det felt i det fjerde felt: Det vi ikke ved, at vi ikke ved.

For at vide, er der nødt til at være nogen der bringer det på banen, på vores bane, og investering, og økonomi, har traditionelt set, ikke været et emne som lå på kvindernes bane. Det begynder det at komme, men økonomi er stadig et emne, som mange ikke interesserer sig for. Det er et nyt emne, som vi aktivt skal vælge til. Min mor og søster som jeg er vokset op i hus med, har ikke valgt det til. Jeg har. Og for hver kvinde der vælger det til, kan der sættes ringe i vandet. Til dem der har lyst til at være med. Dette er i min optik en vigtig detalje, investering er for dem der vil det. 

Et gateway “drug”

For de kvinder som vælger investering til, bliver mange meget begejstrede. Det er et utrolig spændende felt forstået således at der sker mange ting hver dag som har stor indflydelse på en masse andre ting. Finansfeltet er formentlig det vigtigste felt i verden. I min optik er en interesse for investering fordelagtig og hensigtsmæssig, da det giver alle, der begiver sig ud på feltet, en øget forståelse for hvordan verden hænger sammen. Det er en slags gateway ind i en naturlig interesse og forståelse for politik, samfund og økonomi bredt set. Alt det får vi ekstra, udover den værdiforøgelse der historisk set naturligt har ligget i aktiemarkedet.

Jeg ved faktisk ikke om det er den øgede forståelse for samfundet der er bonussen eller om det i virkeligheden er det der på sigt giver det største bidrag til vores liv og det således er de 7 procents værdiforøgelse af vores midler der blot er en bonus.

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)

 

Så let er det

Hvis man gerne vil i gang med at investere, som kvinde eller mand, kan jeg starte med at fortælle at det ikke behøver at være hverken svært, uoverskueligt eller kompliceret. Først vælger man en platform (dvs. børsmægler) at investere gennem. Det kan fx være egen bank eller en af online børsmæglerne for private investorer Nordnet og Saxo. Så åbner man en konto, der hedder en depotkonto, og er en konto med et konto og registreringsnummer som vi kender det, her kan blot både være kontanter og værdipapirer. Så overfører vi nogle penge til den nye konto og er således klar til at handle. Vi kan vælge at købe aktier, obligationer eller de fondsbeviser som investeringsforeninger udsteder.

Hvor en aktie kun er relateret til en enkelt virksomhed, er fondsbeviser et værdipapir der kan rumme eksponering mod op til flere tusind virksomheder. Vi kan altså blive eksponeret til virkelig mange aktier fra hele verden gennem et værdipapir, fondsbeviset. 

Eksempler på den første investering

Hvad vi køber som det første er ikke så væsentligt. Det at vi køber noget giver os en større forstørrelse for, hvordan det hele hænger sammen. Men et bud kan være at købe en eller flere af de største danske selskaber, som man kan finde en liste over, fx her hos Børsen. Det er det danske indeks hvilket rummer 25 store danske aktier. Alternativt kan man vælge at købe fondsbeviser i en fond. Alle de store banker har en hel stribe fonde man kan vælge mellem. En start kan være det der hedder en global passivt forvaltet fond. Den vil typisk have ordet “index” eller “indeks” i sit navn. 

Hvis du gerne vil i gang med at investere så er mit bedste råd “gør det”. Opret en konto, køb et værdipapir og så er du i gang. Det behøver ikke være den mest optimale platform eller det smarteste værdipapir. Men så er du i gang og derfra er det lettere at lære. I denne video fortæller jeg om, hvordan man køber sin første aktie og her kan du læse mere om den bog jeg har skrevet ‘Den lille guide til investering‘. Måske er en af delene noget for dig.

 

Kærligst Sarah Ophelia Møss

 

Lær mere

Kender du vores podcast Ophelia Invest Talks? Der har vi et væld af spændende podcast-episoder fx til læring på farten. Husk også at du kan se emnerne for alle kommende online foredrag i vores eventkalender. Hvis du vil have mere Ophelia Invest så tjek vores medlemsklub Ophelia Invest Club ud.

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)

Disclaimer

Dette informationsmateriale samt tilhørende information skal ikke opfattes som rådgivning. Materialet er udarbejdet uden indblik i individuelle behov, risikotolerancer, mv. og kan på ingen måde erstatte professionel personlig rådgivning. Dette materiale er ikke udarbejdet i henhold til lovkrav beregnet til at fremme uafhængig investeringsanalyse. Sarah Ophelia Møss og Ophelia Invest kan ikke garantere at dette informationsmateriale er korrekt eller uden mangler, og kan ikke drages til ansvar for evt. fejl og mangler. Ophelia Invest og Sarah Ophelia Møss er ikke forpligtet til at opdatere dette informationsmateriale. Historiske afkast er hverken en garanti eller indikation på fremtidige afkast. Værdien af ens investeringer kan falde, såvel som stige, og investorer kan få mindre tilbage end de har investeret.

Læg en kommentar