Hurtig intro til crowdlending

Dette er en crowdlending guide. I denne artikel er der affiliate links.

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)

 

Hvad er crowdlending?

Her får du en nem og overskuelig guide til at komme i gang med crowdlending. Crowdlending, betyder at vi som investorer kan yde lån direkte til en låntager uden at involvere en bank. Låntageren vil typisk tilbagebetale i faste afdrag samt løbende rentebetalinger. Lånene administreres af en platform, som fordeler lån på mange forskellige investorer. På den måde kan vi som investorer låne penge ud til mange forskellige låntagere og dermed sprede vores risiko.  

(Reklame)

Platforme

Der findes en række platforme som man kan investere igennem og som klarer alt det praktiske for en. Renten man modtager som investor er generelt meget høj. Ofte omkring 10-12%. Visse lån endnu højere. Man skal bare huske at højere rente også betyder højere risiko. Nogle af de kendte er eksempelvis: Bondora, Mintos, og de danske Lendino, Kameo og Flex Funding. De danske platforme er reguleret af Finanstilsynet.
Du kan læse mere om de forskellige crowdlending platforme her.

 

 

Risiko

Generelt er det svært at vurdere den overordnede risiko, da det er et ret nyt koncept. Kun ganske få platforme har været med siden før finanskrisen, og dengang var de ganske små.
Man har altså ikke 250 års historie, som man har med aktiemarkedet.

Umiddelbart er den største risiko, at platformen går konkurs. Dog er lånet faktisk ikke ejet af platformen, men af dig som investor. Hvordan inddriver vi så pengene?  Nogle har en backup plan, som består af et samarbejde med et andet firma, der inddriver pengene for os. En anden risiko er, at der findes nye platforme, som decideret er svindel eller opbygget lidt som et pyramidespil. Derfor vil vi helt klart anbefale, at man holder sig til de troværdige sider, som vi anbefaler.

Hvis låntageren ikke kan tilbagebetale sit lån, kan vi hos en del platforme tilvælge ”Buy back”. Det betyder at platformen køber vores lån. Dette kan man, hvis ikke låntageren betaler indenfor en fastsat tidsramme. Det kan betyde, at vi mister vores renter, men ikke de penge vi har skudt ind.

Indtil videre ser crowdlending ud til at være en fornuftig investering, men mange anbefaler at man ikke lægger mere end 10% af sin portefølje i P2P, på grund af de risici vi har nævnt. 

Hvordan kommer vi i gang?

Det er lige til. Vi udvælger en platform og opretter os som kunde (man skal være over 18 år). Så overfører vi det beløb vi vil starte med gennem sin bank eller med kreditkort, og så er vi klar. Hvis vi vælger en udenlandsk platform, kan det være en fordel at bruge Wise eller Revolut. De fleste steder kan vi enten selv vælge vores lån eller oprette en autoinvestor som gør det for os ud fra de parametre vi har valgt som for eksempel:  Land, sektorer, risiko/rente og om du vil have Buy back garanti. Vi kan også vælge om platformen selv skal geninvestere vores rentegevinst i nye lån.

Artiklen fortsætter under annoncen.

den lille guide til crowdlending

Vil du være godt klædt på til crowdlending? Klik her for at se vores lille guide til crowdlending.

Fordele ved crowdlending

En stor fordel er, at vi kan investere små beløb. Nogle steder helt ned til et par euro. Så hvis vi bare lige vil prøve, kan det gøres for næsten ingen penge. Det er selvfølgelig heller ikke den helt store renteindtægt vi så får, men hvis man lader dem stå længe og vælger geninvestering, så er renters rente sjovere ved 10% end negative renter i banken. 

Ulemper

En ulempe er at vi selv skal indberette sin renteindtjening til SKAT. Det sker altså ikke automatisk, som hvis vi handler aktier og fonde på danske handelsplatforme. Det er dog ikke nær så svært som det lyder.

(Artiklen fortsætter under reklamen)


Ansvarlig investering

Hvis man er interesseret i bæredygtighed findes der platforme, som kun låner ud til bæredygtige projekter i udviklingslande. Et eksempel er Lendahand, en Hollandsk platform, der har specialiseret sig i projekter i udviklingslande. Renterne på denne slags platforme er typisk lavere end på de almindelige platforme. Ofte kun mellem 3-5%.

Vi skal dog ikke have “dårlig samvittighed”, hvis vi vælger en platform med høj rente. Undersøgelser viser at de også kan være med til at drive en positiv udvikling. For eksempel i et land som Kenya, hvor meget store dele af befolkning ikke har adgang til banker (kun 30% af befolkningen har en traditionel bankkonto). Her har crowdlending været med til at give disse mennesker adgang til lån, som de har kunnet bruge til at investere i deres små virksomheder eller landbrug. Det kan lyde som en usikker investering, men det viser sig faktisk at mennesker i Kenya er langt bedre til at tilbagebetale deres lån end europæere, da det påvirker deres rygte.

Artiklen fortsætter under billedet.

ophelia invest club

 

Opsamling

Det her er vores bud på en nem og overskuelig guide til at komme i gang med crowdlending.

Hvis du gerne vil læse vores mere dybdegående artikel om crowdlending, kan du klikke her.
Hvis du vil lære at investere, eller blive endnu bedre end du er i forvejen, så har vi 40+ timers undervisning om investering for begyndere og aktieanalyse liggende sammen med et hav af eksklusive artikler og opgaver i vores medlemsklub. Hvis du er mere til onlinekurser har vi også det. Og hvis du helst vil have live undervisning, så er vores boot camps måske noget for dig.

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)


Disclaimer

Dette informationsmateriale samt tilhørende information skal ikke opfattes som rådgivning. Materialet er udarbejdet uden indblik i individuelle behov, risikotolerancer, mv. og kan på ingen måde erstatte professionel personlig rådgivning. Dette materiale er ikke udarbejdet i henhold til lovkrav beregnet til at fremme uafhængig investeringsanalyse. Sarah Ophelia Møss og Ophelia Invest kan ikke garantere at dette informationsmateriale er korrekt eller uden mangler, og kan ikke drages til ansvar for evt. fejl og mangler. Ophelia Invest og Sarah Ophelia Møss er ikke forpligtet til at opdatere dette informationsmateriale. Historiske afkast er hverken en garanti eller indikation på fremtidige afkast. Værdien af ens investeringer kan falde, såvel som stige, og investorer kan få mindre tilbage end de har investeret.