Robotterne kommer – investering i kunstig intelligens

Hvad er kunstig intelligens og hvad kan kunstig intelligens bruges til? Eksisterer det allerede? Man kan stille mange spørgmål når det handler om kunstig intelligens. I denne artikel forsøger vi at besvare dem, og giver dig derudover et indblik i hvordan du som investor kan investere i kunstig intelligens. Artiklen indeholder affiliatelinks.

Hvad er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens (også kendt som Artificial intelligence eller AI) beskæftiger sig med at få maskiner til at tænke ligesom mennesker. Man skelner mellem “blød” og “hård” kunstig intelligens. “Hård AI” forsøger at få computere til at opbygge en bevidsthed tilsvarende menneskers. Omvendt indebærer “blød AI’” at få robotter til at opføre sig som mennesker, uden at have en “bevidsthed”.

(Artiklen fortsætter under annoncen)

 

Hvor bruges AI i dag?

Allerede i dag er kunstig intelligens en naturlig del af hverdagen. Vi finder eksempelvis kunstig intelligens i robotstøvsugere, selvkørende biler og chat-robotter på telefoner og computere. Mange store virksomheder investerer store summer penge i at udvikle former for kunstig intelligens. Hvis vi gerne vil med på AI-bølgen, kan vi investere i enkeltaktier som Alphabet (Google), Amazon, Microsoft, IBM eller Facebook.

Et meget velkendt eksempel på kunstig intelligens kan være chatrobotterne Siri eller Alexa, som ved hjælp af AI kan føre samtaler og udføre ordre.

Begrebet kunstig intelligens bliver i dag brugt om rigtigt mange ting og teknologier. I nogle tilfælde har det i virkeligheden ikke noget med kunstig intelligens at gøre – begrebet bliver snarere brugt som “buzzword”. Dette skal man som investor være opmærksom på, hvis man ønsker at investere i denne mega trend.

Kunstig intelligens; et spadestik dybere

Udredelsen af kunstig intelligens vil både have positive og negative konsekvenser. Eksempelvis arbejder flere AI projekter med at forbedre sikkerheden på arbejdspladser eller i trafikken. Derudover vil virksomheder ved hjælp af AI kunne øge effektiviteten, og spare arbejdspladser ved at  erstatte ansatte med AI. For virksomhederne er det selfølgelig en fordel, men det vil også betyde at mange vil miste deres job.

Eksempelvis forsker flere bilproducenter og techselskaber i selvkørende biler, tog, busser mm. Alle der tidligere har arbejdet som chauffører står på den måde i risikosonen for at miste deres job. Det kan eksempelvis ses i københavn, hvor metroen kører uden en chauffør.

Der forskes også i teknologier som kan erstatte medarbejder som arbejder med kundeservice, produktion, undervisning, i restaurationsbranchen og flere andre industrier. I nedenstående video kan du se den kinesiske venture-kapitalist Kai-Fu Lee fortælle om betydningen af kunstig intelligens.

 

 

Bliv eksponeret overfor kunstig intelligens

Hvis vi gerne vil investere i kunstig intelligens har vi flere muligheder. Vi kan eksempelvis købe enkeltaktier, fonde, ETF’er eller certifikater. Herunder et overblik.

Køb direkte eksponering til et undertema via enkeltaktier

Vi kan først og fremmest vælge at investere i enkeltaktier som beskæftiger sig med kunstig intelligens. 

Vi kan både investere i virksomheder som udelukkende beskæftiger sig med kunstig intelligens, eller selskaber som blot arbejder med at implementere AI i deres nuværende forretning – fx. selskaber i bilindustrien eller Google. 

Eksempler på virksomheder som beskæftiger sig med kunstig intelligens kan være:

 • OpenAI
 • Grammarly
 • Alphabet (Google)
 • Facebook
 • H20.ai
 • Amazon
 • Moveworks
 • Microsoft
 • IBM
 • Tencent

Fordelen ved at investere i enkeltaktier er at vi selv kan udse og vælge et selskab vi har tiltro til. På den anden side vil nogle af os foretrække ikke selv at skulle forholde sig hvor godt et enkelt selskab vil klare sig i fremtiden, og så er det eventuelt bedre bare investere i en fond, ETF eller et certifikat for at undgå dette og samtidigt opnå en større spredning. 

Få en bredere eksponering med hjælp fra Fonde og ETF’er

Ved at investere i en fond eller ETF med fokus på kunstig intelligens undgår vi selv at skulle vælge en enkeltaktie, og samtidigt opnår vi automatisk en større spredning. Ulempen kan være at fonde og ETF’er typisk opkræver en lille betaling for denne service. Når vi vælger en fond at investere i skal vi derfor være opmærksomme på hvad de årlige omkostninger i procent (ÅOP) er. 

Hvis du vil eksponeres overfor kunstig intelligens med en fond eller ETF kan du overveje følgende. 

 • ARK Autonomous Technology & Robotics ETF (ARKQ)
 • Innovator Loup Frontier Tech ETF (LOUP)
 • iShares Robotics and Artificial Intelligence ETF (IRBO)

 

Du skal huske at være opmærksom på om fonden er akkumulerende eller udbyttebetalende, da dette har indflydelse på skat. Af ovenstående fonde er Innovator Loup Frontier Tech ETF (LOUP) ikke udbyttebetalende. ETFer er lagerbeskattede i Danmark, hvilket betyder at vi betaler skal af det vi har på depotet årligt, dvs uanset om vi har solgt et værdipapir eller ej.

Følg udviklingen i kunstig intelligens feltet gennem et tracker certifikat

Et certifikat er et værdipapir, som følger et underliggende aktiv – det være sig eksempelvis et aktieindeks. Langt de fleste certifikater er gearede, men ikke alle. Fordelene ved at købe et certifikatet er lidt de samme som for fonde of ETF’er; man opnår nemt en stor spredning, og samtidigt behøver man ikke selv at udvælge en eller flere enkeltaktier. 

Hvis du er interesseret i at blive eksponeret overfor kunstig intelligens gennem et certifikat tilbyder Vontobel følgende certifikat:

 • Tracker Certificate Open-End on Solactive Artificial Intelligence Index (ISIN: DE000VP9JQJ4)

Certifikatet følger indekset “Solactive Artificial Intelligence Performance-Index”.

Certifikatet følger lige nu 19 aktier (pr. 15. maj 2021) som er udvalgt af Solactive. Du kan nedenfor se hvilke aktier certifikatet følger, og hvor meget de fylder. 

 

Certifikat fra Vontobel

Certifikatet er “open ended”, hvilket vil sige at der ikke er fastsat en udløbsdato. Derudover er det værd at bemærke at certifikatet i modsætning til mange andre ikke er gearet, og dermed ikke er lige så risikabelt. Omkostningerne på certifikatet er 1,2% årligt. Derudover er der entry omkostninger på 0,585%, men der er derimod ingen exit omkostninger.


Du kan se certifikatet herHvis du vil se et overblik over investor dokumentation kan du se det her

Beskatning af certifikater

Skat anser certifikatet som en finansiel kontrakt. Det vil sige at eventuelt afkast skal beskattes som kapitalindkomst, og altså efter lagerprincippet. Omvendt vil man ved tab kunne få fradrag for tabet. 

Skatten på kapitalindkomst er 36-42 procent afhængig af vores øvrige kapitalindkomst.

Certifikater rettet mod andre mega trends?

Udover tracker certifikatet der følger udviklingen i kunstig intelligens har den schweiziske investeringsbank Vontobel yderligere to tracker certifikater rettet mod mega trend feltet: Cyber Security og Hydrogen.

Du kan læse mere om investering i cyber security i vores artikel om emnet her.

Vontobel har i andre lande endnu flere mega trend trackers end de tre vi nævner her. I Sverige har de fx en der følger udviklingen i elbiler. Hvis du har ønsker til andre tracker certifikater end artificial intelligence, cybersecurity, og hydrogen, så kan du foreslå nye trackers på administration@opheliainvest.dk. Så siger vi det videre til Vontobel.


På www.opheliainvest.dk har vi også udgivet en artikel der giver lidt overblik over selve mega trend feltet. Den hedder Disse mega trends vil forme fremtiden.

 

(Artiklen fortsætter under annoncen)

 

Disclaimer

Dette informationsmateriale samt tilhørende information skal ikke opfattes som rådgivning. Materialet er udarbejdet uden indblik i individuelle behov, risikotolerancer, mv. og kan på ingen måde erstatte professionel personlig rådgivning. Dette materiale er ikke udarbejdet i henhold til lovkrav beregnet til at fremme uafhængig investeringsanalyse. Sarah Ophelia Møss og Ophelia Invest kan ikke garantere at dette informationsmateriale er korrekt eller uden mangler, og kan ikke drages til ansvar for evt. fejl og mangler. Ophelia Invest og Sarah Ophelia Møss er ikke forpligtet til at opdatere dette informationsmateriale. Historiske afkast er hverken en garanti eller indikation på fremtidige afkast. Værdien af ens investeringer kan falde, såvel som stige, og investorer kan få mindre tilbage end de har investeret.